Zdravje > Aktualno
1241 ogledov

Tudi na tem področju se epidemija zelo pozna

Covid-19, maska Profimedia Covid-19, maska
Zobozdravniki opažali upad onkoloških pacientov, veliko otrok je pozabilo na redno umivanje zob. Najbolj je trpela preventiva, dodajajo.

Na svetovni dan ustnega zdravja zobozdravniki opozarjajo, da se epidemija covida-19 pozna tudi na naših zobeh. Predvsem zato, ker je pešala preventiva. "V času epidemije je bila zagotovljena regijska dostopnost do nujnih zobozdravstvenih storitev tudi za covid-19 pozitivne paciente oziroma tiste, ki so bili v karanteni ali izolaciji," je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović. 

Upad bolnikov z rakom ustne votline

Po njegovih besedah so postali zelo pozorni tudi na upad onkoloških pacientov, torej tistih z rakom ustne votline. "Skupaj z ZZZS smo pripravili štiri posebne programe v štirih zobozdravstvenih ambulantah, kjer smo pregledovali izključno sumljive spremembe na ustni sluznici. Akcija preventivnih pregledov ustne votline se je začela decembra in še vedno traja," sporoča zobozdravnik, ki je opozoril, da se je še vedno mogoče prijaviti na takšen pregled. Več informacij o tem najdete tukaj. 

Veliko jih je pozabilo na redno umivanje zob

Zaustavitev preventivnih dejavnosti se pozna tudi na znatnem poslabšanju ustne higiene pri šolarjih v času epidemije, opažajo šolski zobozdravniki. Več je karioznih zob in bolezni dlesni, je povedal podpredsednik stomatološke sekcije Matej Leskošek. "Med šolanjem na daljavo jih je verjetno veliko pozabilo na redno, natančno in pravilno ščetkanje zob. Verjetno so šolarji malce dlje spali, se zbudili tik pred začetkom pouka in ni bilo časa za umivanje zob," je povedal. Po njegovem je doma lažje priti do sladke pijače in sladkarij, ki seveda dodatno vplivajo na zdravje zob.

Pomembno je vedeti, kako ukrepati

Preventiva je  ključ do ohranjanja ustnega zdravja otrok, je dodal vodja centra za otroško in preventivno zobozdravstvo Rok Kosem.  Ob tem je poudaril pomen zdravih navad, ki se jih začne graditi že v času nosečnosti. 

Doma se zgodi kar 80 odstotkov poškodb mlečnih zob ter 40 odstotkov poškodb mlečnih in stalnih zob."Zato je pomembno, da ljudje vedo, kako ukrepati v nujnih primerih. Če pride do izbitja zoba, je treba zob najti in ga poskusiti vstaviti nazaj. Če laik pri tem ne uspe, je treba poiskati pomoč in zob v vmesnem času dati v tekočino, kot so mleko, fiziološka raztopina ali pa da bolnik zob v usta med lice in dlesen. Tudi odlomljen del zoba je dobro poiskati, saj ga je mogoče pritrditi nazaj," je dodal stomatolog. 

Čez mejo se ne da, kaj pa potem?

Matej Praprotnik iz Zdravniške zbornice Slovenije pa je opozoril na težave in pasti dentalnega turizma. "Čezmejno zobozdravstvo je bilo v času ukrepov oteženo. Pokazali so se vsi razlogi, zakaj je pomembno zobozdravnika izbrati doma," je spomnil Praprotnik. bolezni. "Odsvetujemo hitro, kampanjsko reševanje zobozdravstvenih težav, ko se pojavijo. Ustno zdravje je treba spremljati," je poudaril  pomen družinskega zobozdravnika. 

Zdravniška zbornica Slovenije je v sodelovanju s stomatološko sekcijo in sekcijo pedontologov Slovenskega zdravniškega društva, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in študenti dentalne medicine pripravila projekt ustno zdravje. Z njim želijo prebivalce ozaveščati o pomenu preventive pri zagotavljanju ustnega zdravja in o pomenu ustnega zdravja za splošno zdravje. 

Z akcijo želijo opozoriti tudi na osebno odgovornost vsakega posameznika. Ustne bolezni so nenalezljive in zato močno pogojene s socialnimi in ekonomskimi dejavniki. "Zato je pomembno, da poudarjamo preventivo," so še poudarili strokovnjaki. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 10:18 20.marec 2021.

    Kdo bi razumel to medicino...? Vedno si želijo le odkrivati bolezni, ker jim 'zdravljenje' prinaša denar. Že dolgo se ne bi smeli slepiti, da je moderni medicini kaj do našega zdravja. Recimo pri ustnih rakih bi jih oni le odkrivali, ...prikaži več zdaj jih moti, da zaradi lažne pandemije odkrijejo manj ustnih rakov. Ja, za božjo voljo, zakaj pa jih ne bi raje preprečevali - več kot 80% ustnih rakov je preprosto zaradi enega samega vzroka - cigaret! Kaj ste bogovi v belem naredili v 70 letih? Popolnoma NIČ!!!