Zdravje > Aktualno
150 ogledov

Tudi na vinu bodo napisane kalorije

vino Shutterstock
Evropski poslanci med drugim zahtevajo novo strategijo za alkohol, ki bi se osredotočila na zmanjšanje pitja alkohola s strani mladoletnih oseb. Na etikete pa bi med drugim pisali tudi vsebnost kalorij.

Evropski parlament je sprejel resloucijo, v kateri poziva Komisijo, naj do leta 2016 predstavi predlog za uvedbo za obvezne oznake na alkoholnih pijačah. Te bi morale po njihovem mnenju vsebovati vsebnost kalorij in sestavin, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Evropski poslanci zahtevajo s strani Evropske unije tudi novo strategijo za alkohol, ki bi se osredotočila predvsem na zmanjšanje uživanje alkoholnih pijač s strani mladoletnikov. Predlagajo, da bi bil na oznaki na pijači opisana tudi tveganja pri uživanju alkoholnih pijač v nosečnosti ali pri vožnji.

Visok glikemični indeks

Da je alkohol kalorična bomba opozarjajo tudi na izberisam.org. Pol litra svetlega piva ima po njihovih podatkih 160 kalorij (kcal), dva decilitra belega vina pa 148 kalorij. Pol decilitra gina ali vodke vsebuje 111 kalorij.

“Kalorije same po sebi niso največji problem, težava je v tem, da večina alkoholnih pijač vsebuje večinoma prazne kalorije, ki samo redijo, ne vsebujejo pa nobene hranilne snovi,” pravijo. Med drugim ovirajo tudi absorpcijske sposobnosti organizma za druga hranila, ki smo jih vnesli s hrano, kar pomeni, da se alkohol prebavi prvi, medtem ko druga živila čakajo na presnovo. “Alkoholne pijače ne vsebujejo kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin, vlaknin, mineralov in vitaminov, ki imajo hranilno vrednost, vsebujejo pa kalorije in imajo zelo visok glikemični indeks, ki povečuje tek,” dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.