Zdravje > Aktualno
145 ogledov

Tudi njeno trajanje vpliva na razvoj raka

Več kot polovica odraslih prebivalcev Evropske unije ima prekomerno telesno težo Žurnal24 main
V povprečju se tveganje za razvoj raka poveča za deset odstotkov za vsako desetletje, ko je posameznica imela prekomerno težo.

Dlje časa, ko ima posameznica prekomerno telesno težo, večje je tveganje, da zboli za rakom. Še posebej za rakom na dojkah, maternični sluznici, debelem črevesju in ledvicah, je pokazala ameriška raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 74 tisoč žensk, starih od 50 do 79 let. V povprečju se tveganje za razvoj raka poveča za okoli deset odstotkov za vsako desetletje, ko je posameznica imela prekomerno težo, še kažejo izsledki študije.

"Že dolgo vemo, da prekomerna telesna teža povečuje tveganje za razvoj raka. Ta študija pa je zanimiva, ker dokazuje, da na nastanek raka vpliva tudi trajanje debelosti," je dejala Susan Gapstur, podpredsednica epidemiologije z American Cancer Society. Ob tem dodaj, da prekomerna teža prispeva k do petini vseh smrti zaradi raka.

Preventiva: ohranjaje primerne teže celo življenje

Med možnimi razlogi, zakaj debelost povečuje tveganje za pojav te bolezni, raziskovalci izpostavljajo vpliv telesne teže na raven hormonov, kot je na primer estorgen, kar bi lahko vplivalo na pojav raka na dojkah. Debelost pa je povezana tudi s kroničnimi vnetji različnih delov telesa, kar prav tako lahko vodi v rakava obolenja.

Po besedah Melinde Arnold z Mednarodne agencije za preiskovanje raka je težko osamiti učinke debelosti na razvoj raka, saj je prekomerna telesna teža povezana z nezdravim življenjskim stilom, telesno neaktivnostjo, nezdravimi prehranjevalnimi navadami, sladkorno boleznijo tipa 2 in kajenjem. 

Najboljša preventiva je tako ohranjanje primerne telesne teže v vseh obdobjih življenje, izpostavljajo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.