Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Tudi o čakalnih dobah v zdravstvu

Samo Fakin Anže Petkovšek
Predlog finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto predvideva, da bo imel zavod 2,489 milijarde evrov prihodkov.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo danes razpravljala o rebalansu finančnega načrta za letos in predlogu finančnega načrta za prihodnje leto.

Poleg tega se bo seznanila tudi z informacijami o čakalnih dobah v zdravstvu in z dolgoročnimi projekcijami Evropske komisije o izdatkih, povezanih s staranjem.

Dodatnih 17 milijonov

Predlog finančnega načrta ZZZS za prihodnje leto predvideva, da bo imel zavod 2,489 milijarde evrov prihodkov in prav toliko odhodkov. A ta predlog še ne upošteva dogovora, ki so ga minuli teden podpisali predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja o ukrepih na področju plač.
 
Dogovor bo gotovo imel posledice tudi za zdravstveno blagajno, saj bodo več sredstev za plače in regrese morali zagotoviti javni zavodi oz. zdravstvena blagajna.
 

Kot je dejal prvi mož zavoda Samo Fakin, ocenjujejo, da bo ta dogovor zanje pomenil dodatnih 17 milijonov evrov odhodkov. Poleg tega se ZZZS obeta še izpad dodatnih 20 milijonov evrov prihodkov, če bo sprejet sveženj treh davčnih zakonov, ki jih je ministrstvo za finance v začetku novembra poslalo v javno obravnavo.

Vodstvo zavoda teh 37 milijonov evrov še ni vključilo v predlog finančnega načrta. A kot je dejal Fakin, glede na trenutne obete ne vidijo druge možnosti za pokritje tega 37-milijonskega izpada kot z znižanjem cen izvajalcev zdravstvenih storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.