Zdravje > Aktualno
111 ogledov

Tudi te tegobe povzroča osamljenost

telo, seks, osamljenost, ženska Žurnal24 main
Osamljeni posamezniki so na lestvici od ena do pet simptome ovrednotli z višjo oceno kot tisti, ki imajo tesne vezi z dugimi.

Osamljeni ljudje simptome prehlada občutijo močneje kot posamezniki, ki imajo kakovostne vezi z drugimi. 

Študija, ki jo je zasnovala skupina raziskovalcev iz ZDA je pokazala, da osamljenost ne vpliva na večjo možnost, da posameznik dobi prehlad niti na dejansko resnost simptomov, vpliva pa na to, da se počutijo slabše, ko zbolijo. 

Velikost ni pomembna

Rezultati so pokazali, da slabše počutje ni povezano z velikostjo posameznikove socialne mreže. "Ko gre za naše zdravje, se zdi, da je kakovost naših razmerij pomembnejša od kvantitete," je dejala Angie LeRoy, soavtorica raziskave z Univerze Rice. 

V znanstvenem članku v reviji Health Psychology je LeRoyjeva skupaj z drugimi avtorji iz več ameriških univerz dejala, da so zaznali povezavo med simptomi prehlada in osamljenostjo. V raziskavo so vključili 213 zdravih odraslih, ki so morali izpolniti vprašalnik o osamljenosti, svojem socialnem omrežju in o svojem počutju preden so se okužili z navadim prehladom prek kapljic za nos.

Udeleženci so ostali v karanteni pet dni. V tem času so morali opisovati svoje simptome, kot so kihanje, izcedek iz nosu in vneto grlo ter na lestvici do pet oceniti resnost simptomov. 

"Osamljenost ni bila nujno povezana s tem, kako biološko bolni so bili glede na resnost njihovega prehlada, ampak je bila povezana s tem, kako hudo so zaznali simptome," je za The Guardian povedala LeRoyjeva. Ob tem so raziskovalci izpostavili, da lahko pomoč osamljenim posameznikom pri grajenju vezi z drugimi pomaga omejiti slabo počutje v primeru prehlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.