Zdravje > Aktualno
707 ogledov

Tudi v Sloveniji smrtni primeri zaradi gripe

vaja Saša Despot
V UKC Ljubljana se poleg gripe spopadajo še z otrokom nevarnimi respiratornimi virusi, pri starejših pa opažajo zelo hud potek gripe. Zabeležili so tudi primere smrti.

Podatka o tem, koliko ljudi je letos že umrlo zaradi gripe, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana Tatjana Mrvič še ni mogla podati, saj so nekateri umrli tudi zaradi pridruženih težav ali zapletov, denimo zaradi pljučnice.

Je pa opozorila, da je potek bolezni hud, zato je treba biti še posebej pozoren, ko zbolijo starejši ljudje ali majhni otroci oziroma ljudje, ki jih pestijo tudi druge, kronične težave.

Nevarnejši od gripe

Na intenzivnih oddelkih je še veliko število majhnih otrok z respiratornim sinicijskim virusom. Ta je po besedah Mrvičeve za najmanjše otroke še bolj nevaren kot gripa. Otroci imajo zaradi tega virusa namreč težave z dihanjem, nekaterim morajo pomagati s kisikom, drugi pa celo prenehajo dihati.

Od danes se širi oddelek za epidemije v bolnišnici, tako da bo na voljo 40 postelj za bolnike z gripo. Dodatna ambulanta za sprejeme bolnikov na internistični urgenci v UKC Ljubljana deluje od 15. do 23. ure.

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Od včeraj čakajo na operacijo

Dež in nizke temperature pa so poskrbeli še za številne padce, zaradi česar je ljubljanska urgenca oskrbela več kot 420 bolnikov: "Zaključili smo in pregledali preko 420 oškodovancev, na oddelke so jih sprejeli preko 40, in to na travmatološke oddeke, ki so že zaradi gripe selecionirani. Potem je veliko pacientov, ki še čakajo na operacije, samo včeraj, pa kljub temu, da smo jih operirali non stop, je ostalo 23 akutnih zlomov za operirati," je dejala Dragica Maja Smrke iz kirurške klinike UKC Ljubljana, ki je dodala, da so danes v čakalno vrsto za operacijo postavili še štiri bolnike.

Preberite še: Poškodovance poslali domov, da čakajo

Reševalci ves čas na terenu

Izjemno obremenjeni so tudi reševalci. Kot je pojasnil vodja Reševalne postaje UKC Ljubljana Andrej Fink, so v torek opravili skupaj 300 intervencij, najhuje je bilo do 14. ure. Danes do 14. ure jih je bilo 188, pri čemer "konica še ni izzvenela".

Gripe dvakrat več kot lani

gripa, 1.2.2017 | Avtor: NIJZ NIJZ
Nacionalni inšitut za javno zdravje (NIJZ) je popoldne posredoval podatke o poteku gripe in novih primerih iz prejšnjega tedna. Kot so zapisali, je število obiskov v ambulantah zaradi gripi podobne bolezni ostalo enako tretjemu januarskemu tednu, to je 120 obolelih 100.000 prebivalcev.

Kot še sporočajo, je glede na prejšnji teden naraslo število obiskov zaradi drugih akutnih okužb dihal (1930/100.000 prebivalcev).

NIJZ tedensko spremlja obiske obolelih po ambulantah po vsej Sloveniji. Seveda je treba ob tem poudariti, da omenjeni podatki izhajajo iz manjšega vzorca populacije in so namenjeni ocenjevanju trendov naraščanja ali upadanja akutnih boleznih dihal.

Sicer so z NIJZ sporočil, da so v 40 odstotkih testranih vzorcev potrdili prisotnost virusa influence A in 23 odstotkov B. Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) so dokazali pri 11 odstotkih bolnikov. 

Kot so pojasnili, tudi v Evropi prevladuje influcenca A, podtip A (H3N2). Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe na primer v šolah, vrtcih. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 16:45 01.februar 2017.

    na meji s slovenijo obvezno tabla opustite up ,ki tukaj vstopate

  • Avatar Leon
    Leon 15:50 01.februar 2017.

    Ob podatkih ,da letno umre zaradi nikotina 3000 oseb ,nikjer ni zapisano koliko jih umre "na račun viroz" ! Če upoštevamo podatke ,da letno umre okoli 50.000 državljanov ,potem je prav gotovo najmanj polovica teh zaradi čakalnih vrst in napak ...prikaži več zdravnikov ! In kaj menijo na ministrstvu ? Brez besed .