Zdravje > Aktualno
32521 ogledov

UKC Ljubljana: "Lahko govorimo kar o mikro epidemiji med otroki"

infekcijska klinika Saša Despot
Predstojnica infekcijske klinike. "Letos smo že podrli rekord, ko smo na en vikend obravnavali kar 36 otrok."

V teh dneh je znova veliko govora o ljubljanski infekcijski kliniki, ki med drugim danes znova zapira vrata za obiskovalce. Vzrok je seveda porast okuženih s Covid-19, od 1. junija pa je omenjena klinika edina COVID bolnišnica pri nas.

Trenutno pri njih leži deset bolnikov, nobeden od njih pa ne potrebuje intenzivne nege. Razlog je po besedah predstojnice klinike Tatjane Lejko Zupanc tudi ta, da v tem drugem valu zbolevajo mlajši. "Seveda bi si želeli, da bi bil virus lažji, ker zbolevajo mlajši, vendar mislim, da je razlog tudi v tem, da je ranljivejša skupina (starejši) vendarle dojela, da se je treba zaščititi," je dodala strokovnjakinja. 

Mikro epidemija med otroci

Zdaj se poraja vprašanje, kakšna je naša dojemljivost pri zaščiti pred okužbami, ki jih prinašajo klopi. Po besedah infektologinje imajo trenutno v  UKC-ju s tem veliko težav. "Lahko govorim kar o mikro epidemiji borelioze, zlasti pri otrocih. Imamo tudi zelo veliko primerov klopnega meningoencefalitisa (KME). Prvi letošnji primeri so bili kar težki, zato so ti ljudje potrebovali zdravljenje v intenzivni terapiji. Na srečo je teh težjih primerov nekoliko manj, ampak si ne delam utvar, da ne bomo dobili še kakšnega", je opozorila zdravnica. 

Borelioza | Avtor: Profimedia Profimedia
Infektologinja je dodala, da je med obolelimi z lajmsko boreliozo zelo veliko otrok. "Točnih številk za primerjavo na primer z lanskim letom vam ne morem dati, ker jih še nimam, lahko pa povem, da je prišlo prej manj kot deset otrok na dan. Letos smo že podrli rekord, saj smo imeli na en vikend kar 36 otrok. To seveda pomeni tudi veliko kadrovsko in časovno obremenitev, saj sama obravnava takšnega otroka poteka več kot pol ure."

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo do 14. junija 2020 že 2388 prijav obolenja z lajmsko boreliozo, kar kaže na velik porast v samo 14. dneh. Do 1. junija so namreč uradno našteli 1605 primerov bolezni. 

Prevladujejo otroci, predvsem mlajši. Bolezen je razširjena je po vsej Sloveniji, iz NIJZ-a sporočajo, da je bila do 14. junija,ko so objavili zadnje podatke, najvišja stopnja obolevnosti v novogoriški regiji, sledita ji pomurska in gorenjska regija. 

UKC: Nekaj bolnikov je potrebovalo intenzivno nego

Do 14. junija letos je NIJZ prejel 36 prijav obolenja s KME, pri tej bolezni pa tako kot vsako leto, prevladujejo moški v starosti od 55-64 let. Klopni menigoencefalitis je resno virusno vnetje osrednjega živčevja in po besedah Lejko Zupančeve so imeli letos na kliniki že nekaj takšnih težkih primerov.

Da je bolezen zelo nevarna, poved podatek, da se kar pri 5 do 10 odstotkih bolnikov pojavijo ohromitve, približno odstotek obolelih umre. Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo glavoboli, vrtoglavice, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja, motnje v delovanju avtonomnega živčevja in ohromitve. 

Najbolj ogroženi na svetu

Letno pri nas zabeležimo do več kot 6000 novih primerov lajmske borelioze, ki pa ni tako huda bolezen in jo je za razliko od KME mogoče zdraviti z antbiotki. Smo pa z incidenco, ki v nekaterih letih preseže 300 bolnikov na 100.000 prebivalcev, najbolj ogrožena populacija v svetu. Glede na letošnjo blago zimo in glede na zadnje podatke oziroma tudi letos najverjetneje približali rekordni statistiki iz leta 2018.

V Evropi Zdravje Po umrljivosti zaradi te bolezni smo na prvem mestu, kje je vaša občina

 

Komentarjev 3
  • Covid_1984 20:47 03.julij 2020.

    jaz bi govoril o makro epidemiji norosti med ranocelniki in mega epidemiji njihove sle po oblasti nad plebejci

  • sam1 14:58 03.julij 2020.

    Slovenija pri deset-petnajst okuženih prepoveduje obiske v bolnišnicah in sprejema drastične ukrepe,hrvati ob 100+ odpirajo nočne klube in zabave in meje iz držav,kjer so dnevne okužbe pri 200 in več,pa še rastejo....