Zdravje > Aktualno
305 ogledov

UKC Ljubljana: "Ujeli malo jasnine, sredi nevihte"

Covid-19, novi prostori UKC Lj Print screen Covid-19, novi prostori UKC Lj
Ureditev prostorov za covidne bolnike v desetih dneh je po besedah generalnega direktorja nov presežek in odraža trenutni položaj, v katerem so se znašli.

V ljubljanskem UKC so včeraj odprli nove prostore za covidne bolnike, ki so jih pripravili v pičlih desetih dneh. Na voljo je  56 postelj, zmogljivosti pa bo mogoče na tej lokaciji razširiti tako, da bo mogoče sprejeti do 100 bolnikov.

"Navadno nisem eden tistih, ki riše mavrice, ampak v tem trenutku smo ujeli malo jasnine sredi nevihte, ko se število bolnih veča in gospodarstvo trese. Ne glede na to sem optimist. Biti optimist v teh časih ne pomeni, da zanikamo resničnost, temveč da širimo dobro-pozitivno energijo, da se bomo z resničnostjo lažje soočili," je zapisal direktor naše največje bolnišnice, ki je dodal, da mu otvoritev prostorov daje moč in upanje, "da ostanemo pozitivni v časih, ki so negativni".

UKC Ljubljana Janez Janša Covid-19 Slovenija Janša razmišlja o dograjevanju UKC Ljubljana

Na novi lokaciji v bolnišnici bo zagotovljena vsa prehrana, čiščenje, zbiranje odpadkov na primeren način in logistika. Če se bo komu od bolnikov zdravstveno stanje namreč poslabšalo in bo potreboval intenzivno zdravljenje, bo slednje mogoče nadaljevati že tu, je pojasnil Poklukar. Poleg tega so na novi lokaciji vse napeljave, kisik, prezračevanje, tako da gre po njegovi oceni s tega vidika za najbolj optimalno rešitev za Ljubljano in Slovenijo sploh.

"Upanje je zagotovilo, da obup ne bo imel zadnje besede. Čeprav vidimo težke čase in slutimo še težje, to ni razlog za predajo ali jamranje, da ne zmoremo. Nekateri omaležujejo ali zasmehujejo naše korake, a to niso naši sovražniki. Še vedno bomo z njimi živeli in sodelovali. Poiskali bomo stvari, ki so nam skupne. Ena od njih bo žal skupna bolečina, ki pretresa celotno Evropo. Čeprav se zdi, da so skupni temelji ogroženi, jih bomo za velike in smele projekte po koncu te krize gotovo spet našli," je še zapisal direktor naše največje bolnišnice. 

Zahvalil se je izvajalcem, ki so na lokaciji delali 16 ur dnevno, Gospodarskemu razstavišču in Mestni občini Ljubljana, Slovenski vojski, Civilni zaščiti in celotni ekipi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. "Zato hvala vsem sodelujočim. Izvajalcem, ki so po šestnajst ur dnevno delali tlake, vlekli napeljavo in postavljali ključne inštalacije."

"Nisem presenečen, da nam je uspelo …  pozitivno presenečen sem, da je toliko ljudi uspelo narediti tako veliko na tako majhnem prostoru v tako kratkem času. 

"Če se vrnem na začetek - morda se sliši nenavadno, ampak moramo ostati pozitivni."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.