Zdravje > Aktualno
360 ogledov

Ukrep, ki je na noge dvignil astmatike in pulmologe

11-letni Sam je bil uspešen športnik. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zdravstvena zavarovalnica načrtuje uvedbo novih dveh terapevtskih skupin zdravil za zdravljenje astme, kar je na noge dvignilo tako bolnike kot pulmologe, ki pravijo, da bo to samo še poslabšalo zdravje astmatičnih bolnikov.

Uvedba terapevtskih skupin zdravil za astmo

V prvi skupini bodo inhalacijski glukokortikoidi in v drugi kombinacija adrenergikov in inhalacijskih glukokortikoidov. Gre za vdihovalnike ali inhalatorje v obliki praškov, inhalacijskih raztopin ali suspenzije pod tlakom, med katerimi pa so zelo velike razlike v ceni.

Omenjena zdravila danes prejema okoli 80 tisoč bolnikov z astmo, kar zavarovalnico stane 12,5 milijona evrov na leto. Sistem terapevtskih skupin bi po mnenju ZZSS vzpostavil konkurenco med različnimi proizvajalci primerljivih zdravil, kar bi hkrati pomenilo znižanje cen zdravil.

Če v mreži nevladnih organizacij (NVO) 25x25 opozarjajo na dolgoročne posledice ukrepa, saj gre po njihovem le za kratkoročno zmanjševanje stroškov zdravljenja astme, kjer pa se ne posluša stroke, pulmologi opozarjaje predvsem na težave, ki jih bodo imeli bolniki pri zamenjavi zdravil: 

Bolnike bo treba navaditi na nova zdravila

"Zaradi predlaganega ukrepa bodo zdravniki pulmologi primorani nekaterim bolnikom zamenjati zdravilo, ki praviloma ne bo v enakem vdihovalniku. Ker je nepravilno jemanje zdravil za astmo pomemben vzrok neurejenosti astme, bosta zdravnik in medicinska sestra ponovno poučevala bolnika kako uporabljati nov vdihovalnik. Ponovna edukacija bolnika bo podaljšala čas obravnave bolnika, zato se bo podaljšala tudi čakalna doba v pulmoloških ambulantah." sporoča Združenje pnevmologov Slovenije.

Daljše čakalne vrste in več hospitalizacij

Zdravniki dodajajo, da ukrep ne bo znižal stroškov zdravstvene blagajne, saj je po njihovem nepravilna uporaba vdihovalnikov povezana z neurejeno astmo in s pogostejšimi obiski urgence. Več bo tudi hospitalizacij, opozarjajo.

Astme vse več, predvsem pri otrocih

Astma | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Astma je v porastu, zelo pogosto zbolijo otroci, za katere bi menjava vpihovalnika bila lahko usodna, opozarjajo iz združenja mreže NVO 25x25.  Pozivajo, da predlagatelji v prizadevanjih za kratkoročno zmanjševanje stroškov zdravljenja astme poslušajo stroko in najdejo rešitve, koristne bolnikom.

"Astma je huda, zelo razširjena bolezen - v Sloveniji prizadeva kar 16% odraslih oseb v starosti 18 do 65 let, delež obolelih otrok pa je še celo nekaj večji. Zdravljenje je zahtevno, uspeh zdravljenja pa je predvsem odvisen od  urejenosti bolezni, ki je tudi glavni cilj zdravljenja. Zdravljenje je v veliki meri odvisno tudi od sodelovanja bolnikov," so dodali.

ZZZS miri 

Na ZZZS odgovarjajo, da terapevtske skupine zdravil ne uvajajo na račun slabšanja urejenosti kroničnih bolezni. Oblikovanje terapevtskih skupin še ni končano, pojasnjujejo in dodajajo, da poraba navedenih zdravil za astmo v Sloveniji samo še narašča. Lani je prejelo vsaj en recept za inhalacijske glukokortikoide 37.533 oseb, za kombinacije adrenergikov in inhalacijskih glukokortikoidov pa 39.765 zavarovanih oseb.

Po njihovem ta zdravila predstavljajo veliko javnofinančno breme (12,5 milijona evrov), med njimi pa so velike razlike v ceni (v povprečju za 27 odstotkov).

Zato je po njihovem potrebna določitev terapevtske skupine, ki bo vzpostavila elemente konkurence med različnimi proizvajalci primerljivih zdravil za znižanje previsokih cen zdravil: "Razlike v cenah med zdravili, ki so vključena v terapevtsko skupino zdravil, so namreč zgolj posledica dejstva, da jih izdelujejo različni proizvajalci, medtem ko so takšna zdravila primerljiva glede na klinično učinkovitost in varnost," so navedli. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.