Zdravje > Aktualno
22 ogledov

Umirajo, ker pijejo dišečo kopel

Strupena tekočina EPA
Število mrtvih zaradi pitja dišeče kopeli v sibirskem mestu Irkutsk je naraslo na 71, je danes sporočilo rusko ministrstvo za zdravje.

Po besedah tiskovne predstavnice ministrstva Tatjane Lebedeve, se je od konca tedna s strupeno tekočino zastrupilo 117 ljudi, med njimi jih je 71 umrlo.

Dišeča kopel z vonjem gloga je glede na deklaracijo vsebovala 90 odstotkov etanola, a dejansko je bil v njej precejšen delež metanola, ki je strupen že v zelo majhnih količinah. Na izdelku je bilo sicer opozorilo, da ni primeren za uživanje, a so ga kljub temu pili kot alkoholno pijačo. Za 25-mililitrsko stekleničko je bilo treba odšteti 40 rubljev (60 centov).

Ruske oblasti so doslej aretirale 12 ljudi, ki naj bi proizvajali in prodajali strupeni dodatek za kopel. Preiskovalci so prečesali tržnice, kjer so prodajali strupeni izdelek, pri čemer so zasegli 2000 litrov smrtonosne tekočine. Policija je na obrobju Irkutska odkrila delavnico, kjer so izdelovali kopel kot tudi več znamk ponarejene vodke.

Strožja zakonodaja

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je zaradi tragičnega primera v sredo naročil vladi, naj do julija prihodnje leto pripravi strožjo zakonodajo o proizvodnji in prodaji parfumov, losjonov, čistil in zdravil ter zdravil za ljudi in živali, ki vsebujejo več kot 25 odstotkov alkohola. Predlagal je tudi omejitve za prodajo tekočin, ki jih zlasti revnejši Rusi uživajo kot nadomestek alkoholnih pijač.

V Rusiji pri prodaji cenenih parfumov in tonikov za obraz, ki vsebujejo alkohol, veljajo enake omejitve kot pri alkoholnih pijačah. Za pitje jih običajno kupujejo ljudje s socialnega dna. Zastrupitve z njimi so pogoste, je pa tokraten tragični incident v Irkutsku najhujši v zadnjih letih.

Župan Irkutska Dmitrij Berdnikov je po tragediji razglasil izredne razmere in obljubil, da bodo krivce odkrili in kaznovali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.