Zdravje > Aktualno
1565 ogledov

Umrl najstarejši človek v zgodovini človeštva

Dedek Ghoto Youtube
Indonezijec Grandson Suryanto, znan kot dedek Ghoto, je umrl v 147. letu starosti.

Grandson Suryanto, znan kot dedek Ghoto, je umrl včeraj v svoji vasi v osrednjem delu Jave. Kot navaja BBC, so ga 12. aprila sprejeli v bolnišnico, saj se je njegovo stanje poslabšalo. Po šestih dneh se je na lastno želji vrnil domov: "Ko se je vrnil iz bolnišnice, je jedel samo še juho in popil malo vode. Za tem je nehal tako jesti kot piti," je povedal vnuk Surijanto: "Prosil nas je le, naj mu pustimo oditi," je dodal njegov vnuk.

Mbah Ghoto (dedek Ghoto) se je po poročanju lokalnih medijev rodil leta 1870. Čeprav so mnogi dvomili v njegova leta - v Indoneziji so rojstva uradno začeli beležiti šele leta 1900 - so za BBC potrdili pristnost njegovih dokumentov. 

Ghoto je  preživel pa kar štiri žene, deset bratov in sester, pokopal je tudi vse svoje otroke. Sicer je veliko kadil in to vse do smrti.

Ko ga je novinar BBC-ja lani povprašal o skrivnosti njegovega dolgega življenja, je Ghoto dejal, da je "najbolj pomembno, da si obkrožen z ljudmi, ki te imajo radi."

Sicer je bil Ghoto pravi lokalni junak, predvsem zaradi zgodb, ki jih je pripovedoval. Najbolj zanimive so bile zgodbe iz vojne proti Japonski in proti nizozemskim kolonizatorjem. 

Če bodo njegovo starost potrdili še uradni viri, bo dedek Ghoto s 146. leti postal najstarejši človek v zgodovini merjenja starosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • brezheca 20:04 02.maj 2017.

    Tako dolgo živeti.Grozljivo.