Zdravje > Aktualno
1878 ogledov

Umrla po ugrizu okužene mačke

macka Shutterstock
Japonka je umrla zaradi virusa, ki ga prenašajo klopi, potem ko jo je ugriznila okužena prostoživeča mačka. To je najverjetneje prvi primer, da se je virus prenesel z okuženega sesalca na človeka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ženska je umrla deset dni po ugrizu mačke. Primer se je sicer zgodil že lani, zdaj pa so oblasti potrdile, da je razvila virusno okužbo, za katero sta značilni visoka vročina in trombocitopenija (SFTS). Simptomi te bolezni so vročina, bruhanje, driska, odpoved delovanja notranjih organov, pomanjkanje trombocitov in levkocitov ter povišana raven encimov v jetrih.

SFTS je virus, ki ga prenašajo določene vrste klopov.

Primere prenosa okužbe s človeka na človeka z okuženo krvjo so že zabeležili, to pa je sedaj najverjetneje prvi primer okužbe z živali na človeka, so sporočili z japonskega ministrstva za zdravje.

Umre jih okoli 20 odstotkov

"Še vedno nismo potrdili, da jo je okužila mačka, ampak možno je, da je to prvi primer," so dodali, saj niso našli znakov, da bi se na žensko prisesal klop.

Na Japonskem se s SFTS letno okuži okoli 60 oseb, okoli 20 odstotkov okuženih oseb pa virusu podleže. Za bolezen še ni preventivnega zdravila ali cepiva, še piše AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.