Zdravje > Aktualno
2458 ogledov

Uspeh naših zdravnikov: Redka in zahtevna operacija, ki je trajala kar 14 ur

klinični Saša Despot
"Brez takšne operacije preživetje pacienta ne bi bilo možno, sedaj pričakujemo odlične možnosti polne ozdravitve," sporočajo iz UKCLJ.

Z Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani poročajo o uspešni, zahtevni in prvi operaciji pri nas, s katero so pacientu operirali tumor z odstranitvijo dveh celotnih ledvenih vretenc. Kot so zapisali, se tak poseg "lahko izvaja le v velikih  terciarnih ustanovah s sodelovanjem več različnih profilov in veliko zagnanostjo in predanostjo vseh sodelujočih."

Redek tumor mu je ogrožal življenje

Pri mlajšem moškemu so po hudih bolečinah v križu diagnosticirali redki maligni tumor razširjen na dveh vretencih, kar je resno ogrožalo njegovo preživetje. Po natančnem načrtovanju so mu na Ortopedski kliniki odstranili dve vretenci in dve rebri ter jih rekonstruirali s sodobnimi implantati, ki bodo omogočali nadaljnje optimalno obsevanje. "Gre za prvo takšno operacijo v Sloveniji, ki je trajala 14 ur. Pacient je postal samostojen v vsakodnevnih opravilih in pri hoji, rentgensko slikanje je pokazalo uspešno rekonstrukcijo hrbtenice, bolečine se manjšajo," so sporočili.

En na milijon ljudi

Diagnostika, ki se je začela zaradi neznosnih bolečin v križu je s slikanjem z magnetno resonanco pokazala večje spremembe v tretjem vretencu v bližini duralne vreče in živčnih struktur, ki so uničile kostnino, ter manjšo spremembo v drugem vretencu. Biopsija je potrdila na tretjem vretencu redek maligni tumor primarnega notohordnega tkiva, ki se pojavlja pri približno enem od milijon ljudi. Druga biopsija na Inštitutu za radiologijo z odprto CT vodeno metodo je potrdila enako na težko dostopnem drugem vretencu.

Mikrokirurška rekonstrukcija nosu v UKC Ljubljana Uspešni v 2018 Zdravje Uspehi zdravnikov v letu 2018: Neverjetno, kaj sta ženski naredila naša zdravnika

 

Po konziliju na Onkološkem inštitu ter posvetovanju s tremi večjimi tumorskimi centri v tujini (Nemčija, Madžarska, Italija), so bila mnenja o nadaljevanju zdravljenja različna. V centru za protonsko obsevanje v Trentinu so bili mnenja, da zgolj obsevanje ne bo prineslo zadovoljivega rezultata, "zato smo začeli načrtovati resekcijo dveh vretenc v enem bloku, pri čemer smo skušali ohraniti vse nevrološke strukture," so pojasnili na UKCLJ. 

 

Brez operacije ne bi preživel

 

Pri rekonstrukciji hrbtenice so potrebovali implatante, ki omogočajo tako dobro lokalno sledenje kot optimalno planiranje obsevanja in obsevanje. "Operacijo smo izvedli 1. julija,  trajala je 14 ur, pacient je izgubil 2 litra krvi in bil po operaciji premeščen v enoto intenzivne terapije (CIT), kjer se je naslednji dan zbudil brez nevroloških izpadov. Brez takšne operacije preživetje pacienta ne bi bilo možno, sedaj pričakujemo odlične možnosti polne ozdravitve."

 

Operacija je trajala 14 ur

Postopek je potekal v dveh sejah, najprej s fiksacijo vretenc in odstranitvijo plošče vretenčnega loka ter ločitvijo ovojnice kostnega mozga ter odstranitvijo vretenc, pojasnjujejo. "Nato smo pacienta obrnili v bočni položaj in s pomočjo torakalnega kirurga odstranili večji del 12-tega in 11-tega rebra in preko lumbotomije vstopili v retroperitonealni prostor, kjer smo vretenca uspešno sprostili od mehkih tkiv. Sledilo je dvigovanje bloka dveh vretenc iz telesa in nato rekonstrukcija s PEEK raztegljivo korpektomijsko kletko, alogenim kostnim transplantatom in dvema trikortikalnima kostnima transplantatoma iz reber, ki so bila predhodno odstranjena."

Pri operacijo so sodelovali ortopedi  Miha VodičarDavid Martinčič in Aljaž Merčun,anesteziolog Peter Poredoš in toroklani kirurg Matevž Srpčič, seveda skupaj z osebjem (inštumentarke, operacijski tehniki, anesteziološke sestre).

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.