Zdravje > Aktualno
1414 ogledov

V kateri dom za starejše občane?

Avstralski upokojenci bodo manj osamljeni. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bralka bo sčasoma morala dati moža v dom za starejše občane. Zanima jo, kateri dom je za dementne osebe najprimernejši.

Mož ima demenco. Ne bom ga mogla več dolgo sama skrbeti zanj. Rada bi, da gre v kakšen dober dom. Prosila bi za nasvet, kateri domovi v Ljubljani in okolici so dobri za takšne bolnike? Star je komaj 62 let.

Odgovarja predsednica Združenja za pomoč pri demenci Spominčica, Štefanija L. Zlobec.

Skoraj vsi slovenski domovi za starejše občane (v Sloveniji jih je 97) imajo oddelke za osebe z demenco. V Ljubljani pa je treba za prosto mesto (od vloge do sprejetja) v povprečju čakati dve leti in več. Cena v javnih zavodih znaša okoli tisoč evrov mesečno. Manj čakalne dobe je za osebe z demenco v domovih brez koncesije (v Ljubljani sta takšna na primer Trnovo in Črnuče), kjer pa je treba na mesec za oskrbo dementne osebe odšteti 1.300 eurov in več. Čakalna doba po ostalih domovih po Sloveniji je krajša. Ne glede na to od kod ste, vam priporočamo, da čim prej oddate vlogo za dom. Pred tem pa lahko pokličete v Ljubljani Zavod za oskrbo na domu ali Zavod Pristan, kjer imajo oskrbovalke, ki pridejo tudi na dom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.