Zdravje > Aktualno
1663 ogledov

V kolikšni meri je klor škodljiv za zdravje?

Klor, bazen Profimedias
Vonj, ki ga običajno povezujemo s čistim bazenom, je dejansko trikloramin.

Čeprav za ohladitev po navadi potrpite močan vonj po kloru, ki ga vsebuje voda v bazenih, se verjetno mnogi sprašujete, kako ta kemična sestavina deluje na naše zdravje.

Bazen gneča | Avtor: Profimedias Profimedias

Nemški strokovnjaki pravijo, da vam zaradi samega klora ni treba skrbeti: "Osebje, ki skrbi za javne bazene redno izvaja nadzor nad vodo, da bi se izognili zdravstvenim težavma svojih obiskovalcev," je za nemško tiskovno agencijo DPA dejal Christian Hoera iz nemške agencije za zaščito okolja: "Tudi ljudem, ki se vsak dan kopajo v bazenih in povrečno zaužijejo približno sto mililitrov klorirane vode, se ni treba bati negativnih posledic," je dejal.

Krivec je trikloramin

Oster vonj, ki ga ljudje običajno povezujejo z vonjem klora, ne prihaja iz klorirane vode, dodajajo. Krivec je trikloramin, ki se ga sicer pogosto povezuje s klorom. Urea, značilna sestavina urina, reagira s klorom tako, da nastane trikloramin, ki lahko povzroča respiratorne težave, odgovoren pa je tudi za rdeče oči in seveda značilni vonj po bazenu, ki ga poznamo vse od otroštva naprej.

PREBERITE ŠE: Priprava vode "preko palca" je nevarna

Za preprečitev tovrstnih težav lahko največ postorimo sami, pravijo nemški strokovnjaki. Pred skokom v bazen se je treba temeljito stuširati, z milom odstranili še ličila z obraza, skratka temeljito odstraniti vse kozmetične izdelke z našega telesa, ki bi lahko povzročili nezaželene učinke povezane s klorom. Če se namreč ne stuširamo, preden gremo v vodo, bomo v vodo nesli vse, kar imamo na sebi.

19 odstotkov jih je priznalo, da urinirajo v bazen

Nedavna raziskava v bazenih v Kanadi je pokazala, da so kopalci v treh tednih v 830 tisoč litrski bazen ki je velik za tretjino olimpijskega, spustili kar 75 litrov urina, v drugem manjšem pa okoli 30 litrov. Sicer so pregledali še 31 javnih bazenov po Kanadi in rezultati so bili v glavnem podobni.

Da podatki držijo, je pokazala tudi anonimna anketa, v kateri je 19 odstotkov vprašanih odgovorilo, da urinirajo v javnih bazenih. Med njimi so tudi profesionalni šporniki plavalci.

dezurni@zurnal24.si 

 

Komentarjev 1
  • mph 14:41 21.maj 2017.

    V vsakem primeru manj kot bakterije, ki bi sicer pobijale ali spravile vsaj na bolniško plavalce.