Zdravje > Aktualno
1655 ogledov

V ljubljanskem kliničnem centru z najnovejšo metodo zdravljenja

UKC Anže Petkovšek
Do 10 odstotkov bolnikov s koronarno boleznijo ima kljub zdravljenju z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvavitve srca še vedno bolečine v prsnem košu.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so začeli izvajati metodo zdravljenja odporne angine pektoris z vstavitvijo posebne opornice v koronarni sinus. Osnovni cilj te nove metode interventne kardiologije je izboljšati kakovost življenja koronarnega bolnika z zmanjšanjem pogostosti bolečin v prsnem košu, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Premajhna prekrvavitev srčne mišice je lahko razlog za občasno tipično bolečino v prsnem košu, imenovano angina pektoris. To zmanjšuje kakovost življenja bolnikov, saj omejuje njihove vsakodnevne aktivnosti.

V primeru, ko je prekrvavitev srca nenadoma pomembno zmanjšana, pa lahko bolnik občuti nenadno bolečino v prsnem košu in posledično tudi odmrtje srčne mišice, t. i. miokardni infarkt.

Bolnike z akutnim koronarnim sindromom večinoma zdravijo s perkutanimi metodami zdravljenja, v določenih primerih pa tudi s kirurškimi posegi oz. obvodi. Večino bolnikov s kronično koronarno boleznijo pa lahko uspešno zdravijo tudi z zdravili ali revaskularizacijo.

Do 10 odstotkov bolnikov s koronarno boleznijo pa ima kljub zdravljenju z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvavitve srca še vedno bolečine v prsnem košu, oziroma. odporno angino pektoris. Kakovost življenja teh bolnikov je slaba, zato je pomemben razvoj novih metod zdravljenja.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena takšnih je perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus. Ta povzroči zmanjšanje prečnega preseka koronarnega sinusa in poveča upor proti toku krvi. Posledično se zviša tlak v koronarnem sinusu in tudi v koronarnih arterijah. Sledi prerazporeditev pretoka krvi iz področij dobre prekrvavitve v slabše prekrvljene predele srčne mišice.

Nadgadnja modernih načinov zdravljenja

Ideja o zdravljenju slabe prekrvavitve srčne mišice z vplivanjem na pretok skozi koronarni sinus je stara že več desetletij. V sodobnem zdravljenju pa metoda predstavlja nadgradnjo modernih načinov zdravljenja slabe prekrvavitve srčne mišice. Dosedanje raziskave so pokazale tako subjektivno izboljšanje simptomov angine pektoris kot objektivno izboljšanje zmogljivosti bolnika.

Cena opornice je 6300 evrov, kar je pod povprečjem EU, kjer so cene med 6000 in 10.000 evrov, opraviti nameravajo do 50 tovrstnih posegov.

Poseg opravijo v lokalni anesteziji s pristopom skozi veno na vratu ali pa na nogi. Prvih nekaj ponovitev implantacij bodo v UKC Ljubljana izvajali pod budnim mentorstvom proktorja. V Sloveniji mentorstvo izvaja izumitelj te sodobne izvedbe metode Shmuel Banai iz Izraela.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:04 28.oktober 2017.

    Ta je pa lovska ! Nova metoda naj bo celovita zdravstvena oskrba za vse paciente enaka ! Vsi enaki ,vsi Bavčarji .