Zdravje > Aktualno
818 ogledov

V Murski Soboti dolge čakalne dobe za namestitev

slovenija 11.10.13, Dom sterejsih obcanov, Dom starejsih obcanov Polde Eberl Jam Anze Petkovsek TETI STA PRIVOLILI V FOTOGRAFIRANJE
V mestni občini Murska Sobota imajo za oskrbo starejših tri enote Doma starejših Rakičan s 372 posteljami, ki so povsem zasedene.

Tako je potrebno za namestitev čakati po več mesecev, letos pa so za sprejem v institucionalno varstvo dobili 339 prošenj.

Kot so za STA povedali na soboški občini, je najkrajša čakalna doba za sprejem prosilcev na negovalnem oddelku, saj ima zavod največ zmogljivosti za stanovalce, ki potrebujejo večji obseg storitev zdravstvene nege in socialne oskrbe, najdaljše čakalne vrste pa so na oddelku za osebe z demenco.

Dom Rakičan, ki je javni socialnovarstveni zavod, ima matično enoto v Rakičanu, enoto Center za starejše v Murski Soboti in enoto Elizabeta pri Svetem Juriju. V prvi je 270 postelj, v drugi 66, v enoti Elizabeta pa 35 postelj. V slednji izvajajo tudi storitve dnevnega varstva.

Enota Center za starejše Murska Sobota deluje od leta 2010 v sodobni zgradbi blizu centra mesta, poleg celodnevnega institucionalnega varstva je tam tudi skupnostna oblika varstva starejših oseb v okviru dnevnega varstva za 15 oseb.

Zavod izvaja tudi storitev pomoč družini na domu za upravičence, ki imajo zagotovljene bivalne in druge razmere za življenje v svojem bivalnem okolju, a se zaradi starosti, invalidnosti ali kronične bolezni ne morejo oskrbovati in negovati sami, svojci pa take oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti.

Cena ure pomoči na domu

Storitev pomoč družini na domu izvajajo v devetih pomurskih občinah. Septembra letos je bilo vključenih 176 uporabnikov, 58 jih je iz mestne občine. Ekonomska cena storitve znaša 16,18 evra od ponedeljka do sobote in 17,83 evra ob nedeljah, prispevek uporabnika za uro storitve v soboški občini je 5,27 evra od ponedeljka do sobote in 5,93 evra ob nedeljah.

V drugih občinah je cena storitve za uporabnika 6,66 evra od ponedeljka do sobote in 7,49 evra ob nedeljah. Cene pomoči družini naj bi se sicer uskladile zaradi dogovora med vlado in sindikati.

Mestna občina Murska Sobota za uro socialne oskrbe na domu za svojega občana od ponedeljka do sobote izvajalcu storitve plača 10,59 evra, druge občine, v katerih izvajajo storitev pomoči na domu, pa prispevajo 9,20 evra za uro pomoči. Ob nedeljah in praznikih soboška občina za uro pomoči prispeva 11,58 evra, druge občine 10,02 evra.

V septembru so kot izvajalec storitve pomoči na domu upravičencem zagotovili 3715 ur socialne oskrbe, od tega upravičencem v mestni občini 1243,5 ure. V januarju pa je bilo 2888 ur neposredne socialne oskrbe, od tega za uporabnike mestne občine 1027 ur.

Potrebe po izvajanju neposredne socialne oskrbe uporabnikom na domu izjemno naraščajo, poudarjajo na občini in dodajajo, da je "nujno potrebno spremenili zastarele standarde in normative za izvajanje storitve, ki se tičejo vodenja in usklajevanja, torej normative za strokovne delavce s področja socialnega varstva, da bo sistem vključevanja upravičencev v socialnovarstveno storitev zmožen odgovarjati na potrebe uporabnikov v domačem okolju."

Dom starejših Rakičan ima dva dnevna centra, v Murski Soboti in pri Svetem Juriju, trenutno pa vzpostavljajo še dnevne centre v Turnišču, Tišini, Bakovcih ter Šalovcih; odprli na bi jih prihodnje leto. V njih bodo izvajali tudi programe centrov dnevnih aktivnosti in medgeneracijske vsebine.

Oskrbovana stanovanja ima v Murski Soboti v lasti Nepremičninski sklad Pokojninskega in invalidskega zavarovanja, oskrbo v njih ponuja njihov dom. Vse zmogljivosti so zasedene, tako da bi potrebovali več takih stanovanj, ponujala pa jih bosta tudi podjetje Cerop in Stanovanjski sklad mestne občine.

Komentarjev 2
  • ngayabamvuga 11:34 22.oktober 2017.

    Nudimo posojilo od 1.000.000 € Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplačevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : borut.martin@gmail.com

  • ngayabamvuga 11:33 22.oktober 2017.

    Resne ponudbe 48 ur Strinjam se, da vam pomaga pri kolicini, ki sega od 5.000 € do 900.000€ E-pošta: borut.martin@gmail.com Hvala