Zdravje > Aktualno
695 ogledov

V naši bolnišnici bodo sprejemali tudi hudo ogrožene bolnike s Hrvaške

rešilec, hrvaška, prva pomoć Tomislav Miletic/PIXSELL Simbolična fotografija.
Sodelovanje med partnerji.

V hrvaškem Umagu so med tednom predstavili protokol čezmejnega prevoza življenjsko ogroženih bolnikov. Skladno z njim bodo v izolski bolnišnici od 1. julija sprejemali življenjsko ogrožene bolnike iz severnega dela hrvaške Istre.

V okviru čezmejnega projekta Emergency EuroRegion, ki sodi pod okrilje programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020, bodo tako od 1. julija potekale pilotne aktivnosti, v okviru katerih bodo odpravili pomanjkljivosti protokola ter ga nato vpeljali v redne delovne procese partnerskih ustanov, so za STA pojasnili v Splošni bolnišnici Izola.

V okviru omenjenega projekta so tudi že predali novo reševalno vozilo, ki ga je nabavil zavod za nujno medicinsko pomoč Istarske županije za svojo izpostavo v Umagu, so še navedli v bolnišnici.

bolnišnica Izola | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pula je daleč

Po poročanju hrvaškega spletnega portala Index.hr bo vse stroške nujnega zdravljenja življenjsko ogroženih bolnikov iz severnega dela hrvaške Istre v izolski bolnišnici kril hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje. Hrvaški partnerji so se za vstop v projekt odločili, ker je Umag od najbližje hrvaške bolnišnice v Pulju oddaljen uro vožnje.

Z izboljšanjem nujne medicinske pomoči na čezmejnem območju bodo tako lahko v prvi vrsti pomagali nujnim srčnim bolnikov, katerih življenje bi bilo sicer ogroženo oz. bi brez bolnišnične obravnave v roku 90 minut lahko utrpeli trajno invalidnost, so na omenjenem portalu povzeli besede predstavnika zavoda za nujno medicinsko pomoč Istarske županije Srđana Jerkovića.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.