Zdravje > Aktualno
26 ogledov

V Slovenijo tudi leto in pol kasneje

zdravstvo Saša Despot
Registracija bioloških zdravil je po Evropi istočasna. V Nemčiji pride zdravilo na trg takoj, v Sloveniji pa šele čez leto ali leto in pol.

Biološka zdravila so po svetu in v Sloveniji vse pogostejša, pravi članica uprave Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb Urša Lakner. Pojasnjuje, da so se v Sloveniji prva biološka zdravila pojavila približno petnajst let nazaj, najprej so se pojavili prvi inzulini, za njimi prva zdravila za zdravljenje rakavih bolnikov, nato za revmatoidni artritis, in tako dalje. Biološka zdravila so sicer pridobljena iz živih organizmov, živali ali rastlin in imajo osnovo v substanci, ki jo naše telo že proizvaja.

Petnajst in deset let nazaj so bila biološka zdravila občutno redkejša, obstajale so posamezne molekule in vsaka je bila v enem segmentu bolnikov. "Danes je v vsakem od teh področij več izbora, zdravila so bolj tarčna, ker se je tudi razvoj tako premaknil. S tem je seveda danes boljše obvladovanje bolezni, bistveno manj stranskih učinkov za bolnike, daljše preživetje, ... razmah bioloških zdravil je precejšen," dodaja.

Pogajanja za ceno

Kljub temu, da je registracija bioloških zdravil po Evropi istočasna, slovenski bolniki dobijo biološka zdravila tudi leto in pol kasneje kot denimo bolniki v Nemčiji. "Nemčija gre na trg takoj, že naslednji dan po registraciji. V Sloveniji pa nastopi postopek prijave cene, prijava nacionalnih specifik in tako dalje," opisuje Laknerjeva. Pojasnjuje, da že ta del traja tri ali štiri mesece, potem pa nastopijo pogajanja za ceno, za populacijo bolnikov in to traja približno eno leto. 

"Naša država je po bruto domačem proizvodu v malce drugačnem stanju, kot so recimo Nemčija, Avstrija, Švica, Anglija ali Danska," pravi in dodaja, da Slovenija ni tako bogata država, da bi si lahko takoj privoščila biološka zdravila. Biološka zdravila pridejo na naš trg šele po pogajanjih, dokazovanjih, analizah, za vsako zdravilo morajo narediti kompletno farmakoekonomsko študijo, ki pokaže, koliko bolnikov bo vključenih, koliko bo to stalo državo, potem pa se začnejo pogajati, kje bodo dobili ta denar. "Pogajamo se, na račun česa, bomo dobili ta denar. Širitev ni, torej moramo sredstva najti znotraj obstoječe vreče," je zaključila. 
 
Preberite še ostale prispevke s področja zdravja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.