Zdravje > Aktualno
2343 ogledov

Varovani oddelki: Konfliktne situacije, spori, zlorabe...

depresija Žurnal24 main
"Nedopustno je, da obljube ostajajo neuresničene in da se kljub opozorilom še vedno kršijo človekove pravice" je poudarila varuhinja človekovih pravic.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ponovno opozarja, da je stanje v varovanih oddelkih v socialnovarstvenih zavodih (SVZ) nevzdržno. V Sloveniji so štirje posebni zavodi, to so SVZ Hrastovec v Lenartu, Dom Lukavci v Križevcih pri Ljutomeru, Dom Nine Pokorn Grmovje v Žalcu in SVZ Dutovlje.

Stanje je nevzdržno, z obljubami pa še vedno nič

Varuhinja je na novinarski konferenci v SVZ Hrastovec opozorila na kršitve pravic oseb s težavami v duševnem zdravju pri neprostovoljnem nameščanju in obravnavi v varovanih oddelkih socialno-varstvenih zavodov. Ob tem je dodala, da odgovorni še vedno ne upoštevajo njenih navodil. Že pred dvema letoma je namreč vladi naložila, naj v pol leta pripravi kadrovske in prostorske standarde ter normative za novo in specializirano obravnavo teh oseb. Ob tem je kot kratkoročno rešitev ministrstvoma za delo in za finance naložila, naj v dveh tednih najdeta možnost za sofinanciranje dodatnega varovanega oddelka. "Nedopustno je, da obljube ostajajo neuresničene in da se kljub opozorilom še vedno kršijo človekove pravice,"  je poudarila varuhinja.

varuhinja človekovih pravic | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi prepolnih oddelkov so stanovalce primorani nastaniti kar na hodnikih ali skupnih prostorih. V prenatrpanih prostorih pa pogosteje nastajajo konfliktne situacije, spori, zlorabe in nasilno vedenje med stanovalci oziroma med stanovalci in zaposlenimi.

Težke razamere tako za bolnike kot za delavce

Direktorice SVZ Hrastovec  Andreja Raduha je povedala, da razpolagajo z dvema verificiranima varovanima oddelkoma, kjer je prostora za 48 oseb. Lani je pri njih bivalo 96 stanovalcev, od tega 15 po sklepu sodišč. Ker je struktura stanovalcev taka, da oddelkov ne morejo razbremeniti, je teh ves čas vsaj štiri do šest preveč in morajo spati na ležalnikih, zasilnih posteljah, so brez lastnih sanitarij ali omar.

Stanovalce nameščajo v jedilnico

Direktorica Doma Lukavci Stanka Vozlič je poudarila, da se v Lukavcih kljub glasnim opozorilom pristojnim še nič ni spremenilo, tudi na novo zgrajen varovani oddelek je že prezaseden. Čeprav sodiščem pojasnijo razmere, ti vseeno vztrajajo pri namestitvah, tako da so bili lani dva stanovalca prisiljeni namestiti v jedilnico, zasedena je bila tudi soba za posebne varovalne ukrepe. Opozorila je še na vse pogostejše krizne situacije, številne incidente, težke razmere za delo zaposlenih in zahtevnost zagotavljanja varnosti. "Kadrovski normativi za delo na varovanih oddelkih so zastareli, ni urejena nastanitev oseb, k prihajajo iz forenzične psihiatrije, prav tako ne cenovna razmerja različnih storitev," je še poudarila direktorica. 

Dva kar na hodniku

Namestnik varuhinje Ivan Šelih je resnost razmer ponazoril z zadnjim dopisom o dogajanju v Domu na Krasu v Dutovljah, kjer bo po sklepih sodišč nastanjenih že osem oseb več, kot je optimalno. "Že vse sobe so iz dvoposteljnih spremenili v triposteljne. V sobi za pomiritev je nastanjena oseba z najhujšo obliko avto in hetero agresije in okužbo, dva stanovalca sta nameščena na hodniku. Zaradi takih razmer v zavodih težko prevzamejo odgovornost za posledice glede zdravja, varnosti in življenja stanovalcev in zaposlenih,"  je dejal namestnik in za stanje okrivil ministrsto za delo.

varuhinja človekovih pravic Slovenija Varuhinja proti možnosti, da stari starši posvojijo vnuke Vrtec Vpis v vrtec Zdravje Predlog omejitve vpisa necepljenih otrok podpira tudi varuhinja


 

Komentarjev 1
  • Avatar atojeto
    atojeto 18:47 09.maj 2018.

    Žalostno! Gradimo nobel zapore za ljudi, ki so po svoji krivdi pristali tam. Ljudje, ki jih je narava prikrajšala za normalno življenje pa trpamo v zavode in ker se nihče ne postavi na njihovo stran, morajo sprejeti, kar pač dobijo. ...prikaži več V nekaterih zaporih imajo tri jedilnike, ne vem pa za noben zavod, ki bi to omogočal.