Zdravje > Aktualno
855 ogledov

Vazektomija še vedno tabu tema

Spolnost Profimedias
V Sloveniji še vedno pristotno mnenje, da je za kontracepcijo odgovorna predvsem ženska, tudi, če zato tvega zdravje. Moških, ki se odločijo za vazektomijo, izjemno malo, predvsem zaradi neinformiranosti in strahov.

"Mišljenje, da je predvsem ženska odgovorna za zaščito pred neželeno nosečnostjo, moški pa na to največkrat niti ne pomislijo, je razlog, da je sterilizacij še vedno bistveno več od vazektomij. Marsikdo od moških tudi ne loči med sterilizacijo (vazektomijo )  in kastracijo, zato se bojijo posledic za "moškost", spolno moč in podobno," pravi Sašo Drobnič, strokovnjak z Gibnekološke klinike UKC Ljubljana.  "Ogromno žensk pri nas uživa hormonske tablete vse do menopavze. Tudi druge oblike zaščite imajo lahko stranske učinke ali negativne posledice za njihovo zdravje," dodaja ginekolog Primož Reš.  

Neobveščenost in neupravičen strah 

Medtem, ko je vazektomija ali moška sterilizacija, ki za zdravje nima stranskih učinkov, v zahodni Evropi in Združenih državah Amerike ena pogostejša kontracepci pri parih, ki ne želijo več otrok ali si otrok sploh ne želijo, pa število vazektomij v Sloveniji ne narašča. "Vazektomij je pri nas bistveno manj kot v nekaterih drugih državah, s katerimi bi se želeli primerjati.  Vzroki za to so predvsem slabša obveščenost moških, najbrž pa tudi drugačen odnos do vloge moškega v paru ter neupravičen strah pred posledicami posega," pravi Drobnič. 

Ambulantni poseg, kratko okrevanje

Za razliko od ženske sterilizacije, kjer je v nekaterih postopkih potrebna anestezija, hospitalizacija in daljše okrevanje, vazektomijo opravijo ambulantno in je manj invazivna od ženske sterilizacije. "Vazektomijo opravimo v lokalni anesteziji, poseg je kratek, po posegu pa so omejitve majhne in kratkotrajne. Kontrola po vazektomiji je pri nazapletenem posegu omejena na pregled semena po približno dvajsetih, še po starem zaščitenih odnosov. S pregledom semenskega izliva potrdimo uspešnost posega in trajnost zaščite," razlaga Drobnič. 

Za trajno kontracepcijo štirikrat več žensk

Moških, ki se v Sloveniji odločajo za vazektomijo, je malo, predvsem pa bistveno manj, kot žensk, ki se odločijo za sterilizacijo. Leta 2013 se je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)  za vazektomijo odločilo 229 moških in 1111 žensk, leto prej pa 225 moških in 1083 žensk. 

Tako za moške kot za ženske postopek sterilizacije krije zdravstvena blagajna, vendar so stroški moške sterilizacije bistveno nižji od stroškov za žensko. 

"Odobritev komisije je popolnoma nesmiselna"

Zakon določa, da se  sterilizacijo lahko opravi v za to pooblaščenih institucijah po odobritvi komisije za sterilizacijo in pod zakonsko določenimi pogoji. Sterilizacija v Sloveniji torej ni svobodna odločitev. "Odobritev komisije je popolnoma nesmiselna. Nikjer po svetu ni take zakonske omejitve, za vazektomijo se odločajo tudi mladi moški," meni Reš. 

Če si moški premisli?

"Vazektomija je načelno reverzibilna metoda, uspešnost reverzibilnosti pa je odvisna tudi od tehnike vazektomije, ki jo uporabljamo. Obratni poseg za ponovno vzpostavitev prehodnosti semenovodov pa je precej bolj zapleten od vazektomije in tudi manj uspešen, zato vazektomijo priporočamo le tistim, ki otrok resnično ne želijo več," razlaga Drobnič. "Pred posegom lahko tistim, ki bi želeli izhod v sili, seme zamrznemo in ga uporabimo za oploditev kadarkoli kasneje. Tistim, ki semena niso oddali v banko in ki bi si premislili, lahko z manjšim posegom (punkcijo nadmodka ali testisa) seme odvzamemo in ga uporabimo v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo."

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.