Zdravje > Aktualno
5297 ogledov

V enem dnevu umrlo kar 27 ljudi, ob meji s Slovenijo vse več okuženih

Koronavirus v Italiji Profimedia
Število okuženih v Furlaniji Julijski Krajini naraslo na 15.

Pristojni pri nas še naprej opozarjajo, da je pojav prve potrjene okužbe s covid-19 v Sloveniji le še vprašanje časa. Do zdaj so v naših laboratorijih opravili 319 testiranj.

Precej drugače je pri naših zahodnih sosedih. V Italiji, ki velja za žarišče okužb, je za koronavirusne bolezni 19, okuženih 2.502 ljudi, umrlo jih je 79. Zaskrbljujoče je, da je samo včeraj zaradi te bolezni v italijanskih bolnišnica umrlo 27 bolnikov, piše Corriere Della Sera. 

V deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine so za danes in jutri odpovedali zasedanje zaradi okužbe enega od svetnikov. Po poročanju Primorskega dnevnika, se je okužil član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec, ki je trenutno na opazovanju na oddelku za nalezljive bolezni v bolnišnici na Katinari. Še pred tem je bil sicer nekaj časa v deželnem svetu, zato bodo poslopje razkužili. Nekaj Gabrovčevih kolegov, ki so bili z njim v stiku, je po poročanju časnika Il Piccolo v karanteni.

Gabrovec se nedavno vrnil s počitnic, na letališče Traviso. Kot je pojasnil za Primorski dnevnik, ne ve, kje bi se lahko okužil. Število okuženih v Furlaniji Julijski Krajini je po poročanju Il Piccola naraslo na 15, nejveč okuženih so povezali univerzo v Vidmu, trije profesorji in njihova kolegica iz Trsta so se sredi februarja okužili na srečanju s kolegom iz Piemonta.

Bolj smrtonosen kot gripa

Sicer je vedno več podatkov o tej bolezni, ki je bolj smrtonosna od sezonske gripe. Smrtnost pri covidu-19 znaša 3,4 odstotka, pri sezonski gripi pa je nižja od enega odstotka, je pred dnevi pojasnil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V Sloveniji po zadnjih podatkih že nimamo okuženega z virusom, na sosednjem Hrvaškem so dosedaj zabeležili devet primerov, v Avstriji pa 24.

 

Komentarjev 5
  • ketpferphy 10:23 05.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar MS
    MS 18:24 04.marec 2020.

    Pepe, to pravi tvoj razum a o njegovem zdravju bi se dalo debatirati! Zakaj? Ker si kot medicinski laik drzneš solitim pamet v nasprotju z medicinsko doktrino ki pravi: "Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da se ...prikaži več virus hitro prenaša, če smo z okuženim človekom oddaljeni manj kot 1,5 metra. Na prireditvah ko je to Planica kjer se v treh dneh cca 80.000 ljudi tišči tesno drug ob drugem je velika verjetnost množičnih okužb!

  • Avatar MS
    MS 12:06 04.marec 2020.

    In kljub napredovanju virusa proti Sloveniji organizatorji Planice in Kr. gore vztrajajo pri izvedbi obeh tekmovanj! Na obeh prireditvah se v treh dneh zbere tudi do 100.000 gledalcev iz cele evrope! Ali bo lakomnost organizatorjev premagala zdravi razum in povzročila ...prikaži veča masovne okužbe? Pandemijo? V primeru da bo organizator vztrajal bi morali tako tekmovalci kot gledalcito neodgovorno dejanje treba bojkotirati!