Zdravje > Aktualno
1303 ogledov

Včeraj se ni cepil nihče, od jutri na voljo novo cepivo

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Nuvaxovid je peto odobreno cepivo proti covidu-19 s strani Evropske komisije. Cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni je uporabno pri ljudeh, starih 18 let in več.

"Včeraj, 1. 3. 2022 smo v Slovenijo prejeli cepivo proti covidu-19, Nuvaxovid, proizvajalca Novavax. V cepilne centre bo predvidoma dostavljeno jutri, sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ). V tej prvi pošiljki je 36.000 odmerkov cepiva.

Nuvaxovid je peto odobreno cepivo proti covidu-19 s strani Evropske komisije, cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni je uporabno pri ljudeh, starih 18 let in več.

Cepivo Nuvaxovid deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19. Vsebuje različico beljakovine bodice, ki je bila proizvedena v laboratoriju. Vsebuje tudi adjuvans, tj. snov, ki pomaga okrepiti imunski odziv na cepivo. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem prepozna beljakovino v cepivu kot „tujek“ in začne proti njej tvoriti naravno obrambo – protitelesa in celice T. Če bo kasneje cepljena oseba v stiku z virusom SARS-CoV-2, bo imunski sistem prepoznal beljakovino bodice na virusu in bo pripravljen, da nas zaščiti pred težjim potekom covida-19, pojasnjujejo na NIJZ. 

Cepivo Nuvaxovid se daje intramuskularno v 2 odmerkih po 0,5 ml. Drugi odmerek je priporočljivo dati 3 tedne po prvem odmerku.Več o tem novem cepivu si lahko preberete tukaj. Komisija je do zdaj izdala pet pogojnih dovoljenj za promet s cepivom, in sicer za cepiva družb BioNTech in PfizerModernaAstraZenecaJanssen Pharmaceutica NV ter Novavax.

Cepljenje zastalo

V torek so v Sloveniji ob 1475 PCR-testih in 9931 hitrih antigenskih testih potrdili 1836 okužb z novim koronavirusom.

 Kot kažejo podatki pristojnih, se v torek proti covidu-19 ni cepil nihče. Po podatkih vlade število cepljenih z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 ostaja 1.263.839 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.218.356 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 79 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 627.925 ljudi.

Komentarjev 3
  • Pišmevuh 18:36 02.marec 2022.

    A zdaj pa bo naval.

  • rd2dmk2 14:28 02.marec 2022.

    no zdej pa čakam da bo sds poslal paket na vsako gospodinjstvo. konzervo (predvolilnega) golaža, bon za brezplačni ogled sončnega zahoda in vialo z cepivom proti covidu , ki mu je pretekel roko uporabe. aja ,kot vedno, pa položnicoza donacijo.

Sorodne novice