Zdravje > Aktualno
7518 ogledov

Vdova se je dotaknila obraza, ki je nekoč pripadal njenemu možu

youtube
Posnetek neverjetnega in zelo čustvenega srečanje, ki je v teh dneh zaokrožil po svetu.

 | Avtor: youtube youtube
Lilly Ross se je sprva bala srečanja, skrbelo jo je namreč, kako bo sprejela moškega z obrazom pokojnega moža. Kot je dejala, ni bila pripravljena, tudi zaradi spomina na težko izkušnjo, ki jo je doživela šele pri devetnajstih. Takrat si je namreč njen mož Calen vzel življenje.

"Izgledaš dobro," je rekla na začetku čustvenega srečanja z Andyejem Sandnessom, ki so mu dobro leto nazaj med 56 ur dolgo operacijo presadili obraz. 

Tako kot njegov darovalec, si je tudi Andy poskušal vzeti življenje. Pred desetimi leti je se ustrelil v glavo, preživel, vendar ostal brez obraza. Kar deset let je čakal na novega. 

Calen Ross se je ubil leta 2016, pri 21. tih. Njegova žena Lilly, ki je bila takrat v šestem mesecu nosečnosti, je nameravala darovati njegove ledvice in jetra, vendar jo je organizacija za donacije organov in tkiv zaprosila, če bi še pomagala tujcu, ki je čakal na presaditev obraza.

 | Avtor: Youtube Youtube

Ujemalo se je namreč vse, od barve kože do krvne skupine, zato se je Lilly odločila pomagati neznancu, s katerim se je sedaj še srečala.

 

 Sandnessu je Lillyina odločitev rešila življenje, saj je po tem lahko na novo zaživel. Kar deset let se je namreč skrival pred ljudmi: "Končno sem lahko razširil krila, saj delam stvari, ki sem jih v zadnjih letih zamudil. Hodim med ljudi, v restavracije, kjer končno lahko jem. Veliko tudi plešem," je dejal ob srečanju, ki so ga pripravili na kliniki, 16 mesecev po sicer revolucionarni operaciji.

Iz bolnišnice Mayo, kjer so presaditev opravili so sporočili, da so mu zamenjali nos, zgornjo in spodnjo čeljust, zobe, lica, obrazne mišice, dobil je novo kožo.

Čeprav je bila misel, da bo spet videla možev nos, brado in celo nasmeh zelo težka, je prav, da njen sin nekega dne izve, kaj je storil njegov oče za druge, je dejala Lilly za Associated Press.

Sandness je ob tem dobil priložnost, da se jih zahvali: "Hotel sem pokazati, da vaše darilo ni šlo v nič," je povedal v knjižnici  Klinike Mayo, kjer sta si skupaj ogledovala fotografije in iskala podrobnosti ter razlike med moškima z istim obrazom. Ob tem sta ugotovila, da med njima obstaja še ena podobnost; oba sta se soočala s podobnimi čustvenimi težavami in oba sta imela rada sprehode v naravo in ribolov. 

Komentarjev 1
  • ljubodoma 05:17 16.november 2017.

    baje je samo cmera moraln & etićn rdeć gnoj, vsak drug je severna koreja z unim prascem !