Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Več kot le cimri

kava, prijateljici Žurnal24 main
Bralka je v partnerskem razmerju s punco, s katero živita skupaj že dve leti. Zanima jo, kdaj bo pravi trenutek, da prijateljem in staršem povesta resnico.

Stara sem 25 let, s punco živiva skupaj že dve leti. Vsem dava vedeti, da sva le cimri in dobri prijateljici. Kdaj je pravi trenutek, da poveva resnico? Moji starši so zelo konzervativni in bi najverjetneje to kar spremenilo odnose. Naj bom raje tiho, dokler ne bom vedela, da bova s punco za vedno skupaj? Da je to res to?

Odgovarja vodja mladinskega programa pri DIC Legebitra Eva Gračanin.

Enotnega recepta za to, kdaj, komu in kako se razkriti, ni. Vsak najbolje pozna svoje življenje: česa si želi, s kom želi graditi odnose, kako želi živeti. Menim sicer, da je razkritje pomembno za svobodnejše in avtonomnejše življenje.

Pišete, da so vaši starši konservativni in da bi razkritje najverjetneje spremenilo odnose. Predlagam, da razmislite, kakšne odnose si želite s starši. Kakšne odnose lahko gradite s starši, če jim prikrijete pomemben del svojega življenja? Si želite odnosa z nekom, ki je v vašem življenju sicer pomembna oseba, vendar ne sprejema pomembnega dela vašega življenja? Kako ste pripravljeni odgovarjati na morebitna neprijetna vprašanja staršev, ki lahko temeljijo na predsodkih in stereotipih?

Predlagam tudi, da v svoje odločitve o razkritju vključite svojo partnerko. Ne glede na to, da ne veste, ali bosta skupaj za vedno, kot ste zapisali, je vaša partnerka najbrž pomemben del vašega življenja. Tudi če se razideta jutri, bo še vedno nekdo, s komer ste skupaj živeli 2 leti. Glede na svoje izkušnje menim, da partnerstvo ni nič manj resnično, če je kratkotrajnejše.

Če vam odgovor poraja več vprašanj, kot vam ponuja odgovorov, nam pišete na legebitra@siol.net ali nas pokličite na 01 430 51 44. Podporo nudimo tudi staršem, katerih otroci so se jim razkrili kot geji, lezbijke ali biseksualne osebe.