Zdravje > Aktualno
1588 ogledov

Več kot štiri leta čakanja na revmatološki pregled

čakalne vrste Nik Rovan
V Sloveniji: Nad dopustno čakalno dobo čaka več kot 72.000 oseb ...

Tako pri prvih pregledih, kot pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah, se je v primerjavi z enakim dnem preteklega leta, skupno število čakajočih na zdravstvene storitve v Sloveniji povečalo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) se je število čakajočih pri pregledih povečalo za 1,5 odstotka, pri ostalih terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa za 13,8 odstotka. Podatki so bili primerjani 1. julija.

Nad dopustno dolgo čakalno dobo je za prvi pregled na ta dan čakalo 33.047 oseb, nad dopustno čakalno dobo za 379 izbranih terapevtsko-diagnostičnih storitev pa je čakalo 39.114 oseb. "Največ vrst zdravstvenih storitev, kjer povprečna dolžina čakanja na prvi termin presega dopustno mejo, najdemo pri stopnji nujnosti »Zelo hitro«, kar velja tako za prve preglede, kot ostale terapevtsko-diagnostične postopke," dodajajo na NIJZ. 

Zdravniški pregled zdravnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Najdaljša dopustna čakalna doba pri stopnji nujnosti "Redno" prvega julija ni bila spoštovana pri sedemnajstih vrstah zdravstvenih storitev, ki jih spremljajo v tem poročilu in te so: biopsija jezika, biopsija mandljev, žrelnice, biopsija nosne votline ali zgornjega žrela, biopsija nosnih sinusov, biopsija ustne votline, biopsija zunanjega ušesa, biopsija žlez slinavk in izvodil, biopsija žrela, CT srca, prikaz kalcinacij, druge ušesne operacije, drugi posegi na bobniču in srednjem ušesu, kostno usidran slušni pripomoček – BAHA v lokalni anesteziji, operacije tumorjev obnosnih votlin v splošni anesteziji , posegi na hrbtenici zaradi vnetja , posegi na notranjem ušesu, posegi v zunanjem ušesu in vstavitev ali odstranitev kohlearnega implanta.

Poiščite najprimernejšega izvajalca

Sicer so zelo velike razlike tudi med izvajalci, zato se pred morebitnim naročanjem o čakalnih dobah pozanimajte pri različnih izvajalcih. 

Na prvi flebološki pregled bi največ čakali v UKC Ljubljana, 540 dni, najmanj pa pri izvajalcu Specialistična izvenbolnišnična zdravstvena dejavnost Mileta Tripkovič s.p., 46 dni. Medtem, ko bi za prvi revmatološki pregled v splošni bolnišnici Izola čakali 1553 dni, bi prišli v splošni bolnišnci Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici na vrsto po 207 dneh.

Znak za radioaktivnost Delavci Slovenija Na Goriškem trije v bolnišnico zaradi radioaktivnega sevanja

Zelo velika je tudi razlika pri dermatoloških pregledih, v Zdravstvenem domu Murska Sobota se čaka dva tedna, v UKC Ljubljana pa 599 dni. Za prvi ortopedski pregled bi denimo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor čakali 900 dni, pri Kirurgiji Bitenc skoraj ni čakalne dobe.

Za prvi kardiološki pregled se denimo v Splošni bolnišnici Murska Sobota čaka kar tri leta in pol, v MEDICOR D. O. O. Pridete na vrsto po 62 dneh.

Skupno prejetih 444.596 eNaročil

Na NIJZ so podali tudi nekaj zanimivih podatkov o stanju elektronskega sistema eNaročanje v juniju. "Trenutno je v sistem povezanih 835 izvajalcev zdravstvene dejavnosti, 369 izvajalcev omogoča eNaročanje na termin, 391 izvajalcev omogoča eNaročanje na okvirni termin," opisujejo.

Kar 816 izvajalcev je sporočalo podatke prek sistema eNaročanje, 2.082 izvajalcev je izdalo vsaj eno eNapotnico, 418 izvajalcev je sprejelo vsaj eno eNaročilo. "Dnevno je poslanih do 20.000 eNapotnic, skupno je bilo v juniju 2019 kreiranih 303.418 eNapotnic, dnevno je prejetih do 25.500 eNaročil, skupno je bilo v juniju 2019 prejetih 444.596 eNaročil," dodajajo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.