Zdravje > Aktualno
5856 ogledov

Vedno bolj strmo, začelo je deževati. Sledila še ena "google intervencija"

Reševanje gorski reševalci GRS Tolmin Fotografija je simbolična.
Znova iskali in reševali dva zaplezana turista pod Veliko planino, kot že nekajkrat letos.

"Vzrok pa tudi že večkrat isti. Uporaba storitve Google maps," je v opisu zadnjega reševanja na Veliki planini poudaril gorski reševalec Simon Kurinčič. Član GRS je ob tem dodal, da imajo na leto kar nekaj takšnih "google intervencij".  

Tokrat se je izgubil mlad par iz Kanade. Fant in dekle se očitno nista zavedala, v kaj se podajata, nista se pozanimala o "zemljevidih, označenih poteh in zahtevnosti ture".

Začelo je deževati, postalo je strmo

"Namesto tega sta uporabila Google maps, ki ima vrisane stare lovske in pastirske prehode in stečine. Mnogo od teh se ne uporablja več in so zaraščene. Tako sta se zagnala naravnost navzgor dokler je šlo. Postajalo je vedno bolj strmo, začelo je deževati in postalo je megleno. Zaradi neprimerne obutve in pomankanja izkušenj nista več upala nazaj in sta poklicala 112," je zapisal. 

"S pomočjo Smart lokatorja smo pridobili zelo natančne koordinate s pomočjo katerih smo jih dokaj hitro locirali. Z vrvno tehniko smo jih rešili in pripeljali nazaj v dolino," je dodal izkušeni gorski reševalec, ki znova opozarja pohodnike na ustrezno pripravo pred turo. Ti naj bodo bodo pozorni na obutev, čelno svetilko, oblačila, prvo pomoč in novejše zemljevide. "Aplikacija Google maps je za hribe neuporabna, saj ni vrisanih označenih planinskih poti in koč. Narisane pa so stare, morda že zaraščene stečine, ki nas hitro zavedejo, je dodal Kurinčič. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.