Zdravje > Aktualno
3139 ogledov

Velik porast obolelih za gripo

Viroza, gripa, prehlad, covid, vročina Profimedia
Prejšnja sezona minila brez gripe, letos porast.

Medtem ko je lanska zimska sezona minila brez dokazanih okužb z virusi gripe, pa so se v decembru 2021 in januarju 2022 v Sloveniji spet začele pojavljati okužbe z gripo. "Do srede februarja le sporadično, nato pa se je obolevanje z gripo znatno povečalo in v mesecu marcu je število obolelih za gripo v splošni populaciji še naraslo," so sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Vse več bolnikov zaradi gripe potrebuje tudi zdravljenje v bolnišnici, iz UKC Ljubljana poročajo o trikratnem porastu hospitalizacij bolnikov z gripo.

Gripa v Sloveniji | Avtor: NIJZ NIJZ
V Sloveniji so med obolelimi zaznali izključno gripo podtipa A(H3N2), ki tudi v Evropi in po svetu predstavlja okoli 97 odstotkov vseh nedavno odkritih virusov gripe, so pojasnili na NLZOH. "Opažamo, da večina virusov gripe A(H3NN2), ki smo jih izolirali v marcu, tvori velike sincicije na celični kulturi in se hitro in dobro razmnožuje, kar za seve A(H3N2) v preteklih sezonah ni bilo značilno. Antigensko so virusi podobni sevu A/Darwin/9/2021/(H3N2), ki bo v novem cepivu," je ob tem dejala Vesna Šubelj iz Laboratorija za javno-zdravstveno virologijo NLZOH.

"Poznani so trije virusi, ki  povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij. Ločitev posameznih tipov virusov influence je možna z mikrobiološkimi preiskavami."

NIJZ

Porast gripe opažajo tudi v Luksemburgu in Bolgariji, na Danskem, v Belgiji, Kazahstanu, Franciji, Estoniji in Gruziji, ugotavljajo na NIJZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kontrahan 16:38 06.april 2022.

    Napišejo da prejšnji zimo ni bilo gripe Prvič vse je bila korona, drugič saj te zdravnik ni videl na blizu, ampak samo prek telefon. Je bila vse takoj koron. Potem pa verjemi komu.

  • marko345 14:47 06.april 2022.

    Ni pa napisano, da tudi za gripo obstaja cepivo Cepim se vsako leto in je nikoli ne dobim. Imam rajši cepivo, kot pa bolnico.