Zdravje > Aktualno
49 ogledov

Velik porast smrti dojenčkov ter nosečnic in porodnic

Oče Žurnal24 main
V Venezueli, ki jo zaradi gospodarske in politične krize pesti pomanjkanje hrane in zdravil, se je lani število smrti dojenčkov v primerjavi z letom prej povečalo za skoraj 30 odstotkov. Za skoraj 66 odstotkov se je povečalo število žensk, ki so umrle med nosečnostjo ali 42 dni po porodu, je v sredo sporočilo venezuelsko ministrstvo za zdravje.

Lani je v Venezueli umrlo 11.466 otrok, mlajših od enega leta. Leto poprej so zabeležili 8812 tovrstnih smrtnih primerov. Med vzroki za smrt dojenčkov so sepsa, pljučnica, prezgodnje rojstvo in dihalne težave. Zabeležili so tudi 756 smrtnih primerov nosečnic in porodnic, povzema na spletni strani britanski The Guardian.

V državi so lani tudi zabeležili skokovit porast primerov malarije in sicer več kot 240.000, kar je za 76 odstotkov več kot leto prej, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Povečalo se je tudi število primerov davice in okužb z virusom zika.

Statistične podatke so v Venezueli objavili po skoraj dveh letih premora.

Venezuela se je zaradi padca cen surove nafte, ki je njen glavni izvozni adut, znašla v gospodarski krizi, posledično pa še v politični. Po navedbah venezuelske zdravstvene zveze imajo bolnišnice po državi trenutno na voljo samo tri odstotke zdravil in opreme, ki je potrebna za normalno delovanje bolnišnic.

Opozicija krivdo za slabe razmere v državi pripisuje predsedniku Nicolasu Maduru, proti kateremu že več tednov potekajo protesti. Doslej so zahtevali najmanj 39 smrtnih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.