Zdravje > Aktualno
8669 ogledov

Vikinška bolezen: O njej vemo malo, čeprav je kar pogosta

Profimedia
Že samo uporaba mobilnega telefona, držanje volana, umivanje obraza in oblačenje za bolnike s to boleznijo lahko pomeni velik napor.

Vikinška ali Dupuytrenova bolezen je bolezen postopnega krčenja enega ali več prstov na roki. Bolezen je napredujoča in prizadene vezivno tkivo v dlani in prstih. 

Opisali so jo že v islandskih sagah, zato se domneva, da so Dupuytrenovo bolezen poznali že vikingi. Sicer jo ima danes v povprečju 3 do 6 odstotkov belcev, pogosteje iz severnega dela Evrope. 

Zelo pomemben dejavnik pri ugotavljanju bolezni je družinska anamneza bolezni, saj je genetsko pogojena v skoraj 70 odstotkih primerov. Kljub stalnim raziskavam resnični vzrok bolezni ni znan.

Začne se s kopičenjem celic v dlani, ki povzročijo nastanek manjših zatrdlin pod kožo. Te zatrdline so benigne (nerakave) in navadno neboleče.

 Ključni vzrok bolezni še vedno ni znan, med vzroke zanjo pa štejemo predvsem genetiko, saj ima skoraj 70 odstotkov vseh bolnikov Dupuytrenovo bolezen v družini, ostali vzroki pa so še sladkorna bolezen, alkohol, epilepsijo in poškodbe.

Če bolezen napreduje, nastaja kolagen. Ob kopičenju te beljakovine se lahko sčasoma oblikujejo podkožne zatrdline - vozliči.

Prst se ukrivi proti dlani

Vozlič sega iz dlani v prst in postopoma trajno ukrivi prst proti dlani. Njegovo obliko je včasih mogoče videti pod kožo, ko bolnik poskusi iztegniti prizadeti prst. Ko se vozlič zategne, se prst ukrivi proti dlani. Ta ukrivljenost prsta se imenuje kontraktura ter lahko zmanjša sposobnost gibanja in iztegovanja prstov. Ta simptom Dupuytrenove bolezni se razvije pri približno četrtini bolnikov, pri čemer se prizadeti prsti trajno pokrčijo proti dlani.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav bolezen ni smrtno nevarna, je zelo nadležna. Predstavljajte si, da ne morete iztegniti prsta ali celo dlani. Uporaba mobilnega telefona, vožnja z avtomobilom, namestitev rokavic, umivanje obraza in oblačenje za bolnike z Dupuytrenovo boleznijo pa lahko predstavljajo izreden napor.

Bolezen ni ozdravljiva, oblažiti jo je mogoče s pomočjo kirurških in nekirurških posegov. Dodatne informacije o vzrokih, simptomih, diagnostiki in možnostih zdravljenja vikinške bolezni so na voljo na spletni strani www.dupuytren.si

 

Komentarjev 4
  • Žurnalček 10:09 10.avgust 2019.

    POPRAVITE ŽE KONČNO NAPAKO PRI PRIJAVLJANJU !!!!!

  • Žurnalček 10:07 10.avgust 2019.

    Ded , njegova hči-teta , njena hči -sestrična , njegov sin -stric , moja mama in po ženini strani njen oče . Je dedna , samo ne pri vseh potomcih, ni pa rečeno , da se gen ne aktivira v ...prikaži večv naslednji generaciji. Imel jo je tudi Boris Dvornik !