Zdravje > Aktualno
9 ogledov

Virus Zika se hitro širi

Zika virus
1/8
Žurnal24 main
ZDA so že prejšnji teden opozorile nosečnice, naj se zaradi širjenja virusa izogibajo potovanju v 14 držav oziroma ozemelj v Karibih in Latinski Ameriki.

Virus Zika se hitro širi, potrdili so tudi že primere v Evropi. The Sun poroča, da so za virusom zboleli trije Britanci. Vsi trije so potovali v države, kjer virus širijo komarji.

ZDA so že prejšnji teden opozorile nosečnice, naj se zaradi širjenja virusa izogibajo potovanju v 14 držav oz. ozemelj v Karibih in Latinski Ameriki. Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije so doslej v 20 državah zabeležili avtohtone primere tega virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najbolj prizadeta država je Brazilija, ki bo letos v Riu de Janeiru gostila poletne olimpijske igre. Po podatkih tamkajšnjih oblasti so od oktobra zabeležili 3893 primerov mikrocefalije, deformacije, ki jo pri zarodku povzroča zika. Še prejšnji teden je bilo novorojenčkov s to okvaro 3.500, navaja britanski BBC.

Nevrološke spremembe

V drugi najbolj prizadeti državi, Kolumbiji, v letošnjem letu pričakujejo 600.000 primerov okužbe s tem virusom. Doslej se je v Kolumbiji okuženim materam rodilo 106 otrok, med katerimi jih ima 30 nevrološke spremembe, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Preplah je virus, ki se pogosto kaže s simptomi, podobnimi gripi, pa tudi kožnimi izpuščaji in konjunktivitusom, povzročil tudi v ZDA. Iz Floride so v petek poročali o treh registriranih primerih okužbe.

Simptomi okužbe se pojavijo v treh do 12 dneh po ugrizu komarja. V 80 odstotkih primerov infekcija mine, ne da bi jo opazili, le redko pa je smrtna. V fotogaleriji tudi mestece Racife, kjer je v Braziliji največ primerov okužbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.