Zdravje > Aktualno
137 ogledov

Virusi na pohodu. Kako pogosto perete brisače?

brisače Žurnal24 main
Če ima kdo v družini prehlad ali gripo, je treba brisačo oprati takoj po uporabi.

Brisače so pomembni del naše vsakodnevne rutine, vendar strokovnjaki opozarjajo, da nam lahko naredijo več škode kot koristi, če se seveda ne držimo higienskih pravil.

Brisače so namreč lahko pravo leglo bakterij, odmrle kože, urina in mnogih drugih mikrobov, ki se skrivajo v vaši kopalnici. Tukaj so še mikrobi iz straniščne školjke, za katere je vlaga pravi raj. 

Prav zato jih je potrebno pogosto prati. Strokovnjaki pravijo, da najmanj po treh uporabah. Po tolikšnem času se namreč v njih začno razvijati glivice in plesni.

Profesor za higieno na medicinski univerzi New York Philip Tierno ob tem dodaja, da je tolikšen razmah med posameznimi pranji sprejemljiv le, če brisače po vsaki uporabi resnično temeljito posušite na zraku.

Tudi posušenih ne shranjujte v kopalnici, saj je to najbolj vlažen prostor v domu, prav vlaga pa nudi glivicam idealne pogoje za razvoj. Zato brisače obvezno pospravite  na suho mesto in jih v kopalnico odnesite šele tik preden jih nameravate znova uporabiti.

Imate v družini bolnika?

Če ima kdo v družini prehlad ali gripo, je treba brisačo oprati takoj po uporabi, seveda naj ima vsak član družine svojo, za pranje pa uporabite program z najvišjo temperaturo, saj boste le na tak način uničili viruse.

Brisača fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias
Brisače nikakor ne vrzite na tla, po obisku fitnesa ali savne pa je brisačo nujno treba pospraviti v plastično vrečko in jo po prihodu domov čimprej oprati, saj takšna ni več uporabna. Če začutite vonj po plesni, v stroj dodajte skodelico kisa in jo operite na 90 stopinjah Celzija. 

Brisač in kuhinjskih krp nikar skupaj v stroj

Študija ameriške univerze v Arizoni je namreč pokazala, da je v krpah največ bakterij, še več, na kar 25 odstotkov krp naj bi našli tudi fekalne bakterije, kot je E. coli .Kuhinjske krpe naj bi tako menjali kar vsak dan, pranje pa je obvezno na visokih temperaturah.

brisače, pralni stroj | Avtor: Profimedias Profimedias

Brisač in spodnjega perila ne peremo skupaj z njimi. Ker vlažna okolja omogočajo razmnoževanje bakterij, so na udaru tudi gobice za pomivanje posode, ki jih menjujte vsak enkrat na mesec. Gobice lahko tudi operete v pralnem ali pomivalnem stroju, prav tako na visoki temperaturi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.