Zdravje > Aktualno
3310 ogledov

Vlada sprejela novelo, ki je razburjala delavce v zdravstvu

zdravstvo Saša Despot
Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti. V njem ministrstvo za zdravje predlaga uvedbo licence za strokovno področje tehnika zdravstvene nege in podaljšuje rok za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege.

Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je bil sprejet leta 2017, omogoča priznavanje z delom pridobljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti tehnikom zdravstvene nege, ki so ob izpolnjevanju drugih pogojev v zakonu v zadnjih 15 letih najmanj 12 let več kot 50 odstotkov delovnega časa izvajali aktivnosti in kompetence diplomirane medicinske sestre.

Tehnikom zdravstvene nege se ob izpolnjevanju pogojev, določenih v zakonu, ponudi pogodba za zaposlitev na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre, ne priznava pa se jim izobrazbe diplomirane medicinske sestre in posledično tudi ne pristojnosti za izvedbo vseh aktivnosti diplomirane medicinske sestre, piše v sporočilu.

Rok za pridobitev licence bodo podaljšali

Zato so predvideli uvedbo licence za strokovno področje, na katerem so bile tehnikom zdravstvene nege priznane z delom pridobljene poklicne kompetence. Tehnikom zdravstvene nege so zdravstveni zavodi ob novi pogodbi o delovnem razmerju ponudili tudi možnost izobraževanja ob delu.

Novela predlaga tudi podaljšanje roka za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege, ki se veže na obdobje dveh let od uveljavitve zakona. Zaradi pridobivanja soglasja k dokumentu so se aktivnosti namreč zamaknile, rok za pridobitev licence pa se je s tem pomembno skrajšal z dveh let na le nekaj mesecev. Zato vlada rok podaljšuje za eno leto, so še zapisali.

Nezadovoljstvo iz vrst zdravstvene nege

Novela prihaja po številnih kritikah na račun dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah, h kateremu je po nekaj zapletih in usklajevanjih konec maja soglasje podpisal minister za zdravje Aleš Šabeder. Že takoj je bilo iz dela vrst zdravstvene nege slišati nezadovoljstvo, prve težave pri organizaciji dela zaradi pomanjkanja ustreznega kadra v zdravstvenih zavodih pa so se začele kazati po koncu poletja.

Ministrstvo je sicer začelo zbirati pripombe in pripravljati dopolnjen dokument ter imenovalo delovno skupino, ki je vsem izvajalcem poslala anketni vprašalnik, s katerim so želeli izvedeti, kakšne težave imajo. Odgovorila je polovica izvajalcev na primarni ravni, 70 odstotkov na sekundarni in 90 na terciarni. Od tega jih je 40 odstotkov odgovorilo, da pri implementaciji dokumenta nimajo težav. Med ostalimi pa jih je veliko poročalo o pomanjkanju kadra.

Komentarjev 1
  • Kmodri 13:27 17.oktober 2019.

    Se bo treba šolat. Tako kot vsi.