Zdravje > Aktualno
4784 ogledov

Vročina: Tak delavec ogroža sebe in tudi druge

Anže Petkovšek
Težke razmere na deloviščih.

Število vročinskih valov se je v zadnjih desetletjih povečalo za polovico. Negativne učinke teh podnebnih sprememb pa najbolj občutijo delavci, ki svoje delo opravljajo na prostem in so zato neposredno izpostavljeni soncu. Za njihovo zaščito so odgovorni predvsem delodajalci, so v okviru projekta Heat Shield v Ljubljani opozorili strokovnjaki.

V 20. stoletju smo v Sloveniji običajno zabeležili enega ali dva vročinska vala na leto, v tem stoletju pa jih zabeležimo že tri ali štiri, minulo leto smo jih zabeležili celo pet, je povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Celo v Kranjski Gori

Pojav vročinskih valov je zaskrbljujoč, saj se ti pojavljajo pogosteje, so bolj intenzivni in daljši, je povedala Lučka Kajfež Bogataj z biotehniške fakultete. Kot je še dejala, so ti trendi opazni po vsej Sloveniji, začeli pa so se pojavljati tudi na območjih, kjer so bili doslej neobičajni, kot je denimo Kranjska Gora.

Delodajalci imajo čas za pripravo

Vročinske valove se da uspešno napovedati približno teden dni vnaprej. Delodajalci se zato lahko nanje že predčasno pripravijo in z različnimi ukrepi poskrbijo za zaščito svojih delavcev, je dejala Metoda Dodič Fikfak s kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Po njenih navedbah so boleznim zaradi vročine in sonca najbolj izpostavljeni delavci, ki večino svojega delovnega časa preživijo na prostem. To so komunalni delavci, vojaki, ribiči, solinarji, gradbeniki, cestarji, policisti, med njimi pa so najbolj ogroženi predvsem starejši in tisti, ki že bolehajo za kakšno boleznijo.

"Delavec, ki dela v vročini, ogroža sebe, ogroža tudi druge, ker je nepazljiv in tako povzroča poškodbe, nesreče, nezgode."

Kot je dodala, v Sloveniji vsako leto zaradi vročinske kapi umre en človek, vpliv na kožo pa je veliko hujši. Najbolj črne posledice prinaša skupina kožnih rakov, med njimi pa je najbolj zaskrbljujoč pojav melanoma, ki nastane zaradi opeklin. Ta namreč vsako leto terja življenja več sto ljudi, je ocenila Dodič Fikfakova.

"Delavec, ki dela v vročini, ogroža sebe, ogroža tudi druge, ker je nepazljiv in tako povzroča poškodbe, nesreče, nezgode," je pojasnila Dodič Fikfakova. Poleg tega je delavec z visoko temperaturo in pregretim telesom na delovnem mestu neučinkovit, torej negativne posledice občuti tudi njegov delodajalec, je še dejala.

Kako poskrbeti za te ljudi

Delodajalci lahko po navedbah Dodič Fikfakove za zaščito delavca poskrbijo na več načinov, in sicer z zaščitnimi oblačili z dolgimi rokavi, ki prepuščajo znoj, sončnimi očali, kremo z visokim faktorjem za zaščito pred soncem, prenosnim prostorom, kjer se delavec lahko ohladi, s prostorsko in časovno prerazporeditvijo delovnega časa in predvsem zadostno količino vode.

 

 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:42 08.junij 2018.

    Kolkor se spomnim so bili včasih vročinski vali dolgi po mesec tudi mesec in pol. Suše, ko od maja do septembra ni bilo skoraj kaplje dežja (to pred 20-imi leti). Zdaj maš pa "vročinske vale" po tri dni do 14 ...prikaži več dni, pa še to vsake tri dni dež pada. No, letos če pogledamo, še skoraj ni bilo dneva v treh mesecih, da bi bil suh.

  • Ebony_Curr 17:39 08.junij 2018.

    Google zdaj plačuje € 794 na € 982 na dan za delo na spletu od doma. Nikoli si nisem mislil, da bom to lahko naredil, vendar moj najboljši učitelj zasluži več kot € 33500 mesečno, to počne, in ona me ...prikaži več je prepričala, da poskusim. Tudi novi ljudje lahko to naredijo enostavno in 600-dnevno na dan in lahko zaslužijo višje s čas0mm ... Tako sem začel ........... ❥❥❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Lavdan 14:26 08.junij 2018.

    Včasih ni bilo tako dobre opreme, danes v privatnih firmah, pa ni denarja zanjo. Vsi ki se vozijo ali hodijo mimo gradbišč, pa takoj vidijo vsakega delavca, ki se je slučajno malo oddahnil in potem s kritikami po spletu svinjajo o tem.

Sorodne novice