Zdravje > Aktualno
11470 ogledov

Vročinski val. Ogrožena so lahko življenja

urgenca Anže Petkovšek
Od jutri naprej osrednji in jugovzhodni del države že obarvan v rdeče, od četrtka v rdečem skoraj vsa Slovenija.

Napovedi o hudi vročini se že uresničujejo, ob 12. uri  je bilo tako najtopleje v Novi Gorici, kjer so namerili 34 stopinj Celzija. Na agenciji za okolje pravijo, da bodo danes temperature povzpele tudi do 36 stopinj.

Po nižinah večjega dela Slovenije je temperatura že pred poldnevom nad 30°C, danes bo segla do okoli 36°C.

Rdeče opozorilo: Zelo nevarne vremenske razmere

 | Avtor:
Če je za danes opozorilo o toplotni obremenitvi v glavnem oranžno, je od jutri naprej osrednji in jugovzhodni del države že obarvan v rdeče, kar pomeni zelo nevarne vremenske razmere. 

"Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja," dodajajo meteorologi in opozarjajo na izredno pazjivost. "Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," navajajo. Od četrtka in do nedelje bo v rdečem skoraj vsa Slovenija.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so nam medtem sporočili, da večjega navala zaradi težav povezanih z vročino trenutno še ni. Vodja Interne klinike UKC Ljubljana Hugon Možina je dejal, da so zaradi neposredne izpostavitve vročini letos pregledali le malo bolnikov.

 | Avtor:
Sicer pa se ljudje običajno pregrejejo zaradi športnih dejavnosti ali dela v vročini: "Večino takih pacientov obravnavajo že na terenu ali v okviru službe Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Pregledamo pa na Urgenci IPP Interne klinik  precej kroničnih bolnikov -  srčni, pljučni, karcinomski, dementni in nepokretni bolniki,  pri katerih pa se kot vzrok poslabšanja v ozadju lahko skrivajo taki vremenski vplivi, kot so v vročem poletj, ali so slabo hlajeni prostori, ali starejši ljudje preslabo skrbijo za dovoljšnjo preskrbo s pijačo,"  je dejal.

Tekočina, tekočina, tekočina ...

Možina torej opozarja na pomen pitja tekočine, previdni pa naj bodo predvsem starejši, ki po njegovem ne čutijo prave žeje. "Znak, da premalo pijemo, je tudi urin – temen urin, količina urina, pogostost uriniranja … V primeru, da se nam vrti, zniža krvni tlak, moramo zaužiti dovolj tekočine. Če pa se že pojavi zmedenost, vroča koža brez potenja, pa je znak, da je takega človeka treba takoj ohladiti z vodo in ga prepeljati k zdravniku," opozarja strokovnjak. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • partizanka 07:54 02.avgust 2017.

    da ne boste pozabili, manj dela pomeni tudi manj jesti. Piti pa ogromno, vode, da ne bo pomote

  • partizanka 07:52 02.avgust 2017.

    mene danes ne bo v službo, sem smrtno ogrožen

  • Avatar praufo
    praufo 14:59 01.avgust 2017.

    pa kaj, poletje je in poleti je vroče, mar ne ?

Sorodne novice