Zdravje > Aktualno
693 ogledov

Vsak tretji otrok zastrupljen s svincem, težave tudi pri nas

Oče in otroci
Po svetu je s svincem iz onesnaženih voda in zraka zastrupljenih do 800 milijonov otrok, so v danes objavljenem poročilu opozorili Združeni narodi. Vsak tretji otrok na svetu ima v krvi toliko svinca, da je potrebno takojšnje ukrepanje, da bi preprečili dolgotrajno škodo, so sporočili iz Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef).

Stanje v Zgornji Mežiški dolini se vendarle izboljšuje

Z onesnaženostjo s težkimi kovinami, vključno s svincem, se soočajo tudi v Zgornji Mežiški dolini v Sloveniji, kjer poteka sanacija. Njeno uspešnost ocenjujejo, na podlagi odvzemov krvi triletnim otrokom. Lani so k odvzemu krvi povabili 115 otrok, vzorce pa so odvzeli 87. Izmerjene vrednosti so bile lani med najnižjimi doslej, povišane vrednosti so ugotovili pri štirih otrocih.

Med glavnimi krivci avtomobilski akumulatorji

V študiji, ki jo je pripravila vodilna raziskovalna skupina na področju zdravja na svetu Institute of Health Metrics Evaluation, so sicer ugotovili, da se je raven svinca v krvi otrok v bogatejših državah skozi leta znižala, v revnejših pa zvišala. Ta problem se pojavlja predvsem na jugu Azije.

Viri onesnaženja so različni, med drugim barve in gorivo. Glavni vir pa so nereciklirani ali neustrezno odloženi avtomobilski akumulatorji. V državah, kjer je največ otrok, zastrupljenih s svincem, se je število vozil na cestah od leta 2000 podvojilo.

Vedenjske motnje, poškodbe ledvic, bolezni srca in ožilja ...

Izpostavljenost otrok svincu lahko povzroči številne vedenjske motnje, poškoduje ledvice in ter bolezni srca in ožilja. "Že pri zelo zgodnjih simptomih lahko svinec potiho škoduje otrokovemu zdravju in razvoju z morebitnimi smrtonosnimi posledicami," je ob tem povedala izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

"To, da vemo, kako razširjeno je onesnaženje s svincem in kakšne posledice lahko povzroči posameznikom in skupnostim, mora spodbuditi takojšnje ukrepanje, da se otroke zaščiti enkrat za vselej," je izpostavila.

Svinec je možno reciklirati

Predsednik dobrodelne organizacije Pure Earth, ki je tudi sodelovala pri izvedbi študije, Richard Fuller, je ob tem poudaril, da je dobra novica ta, da je možno svinec rekiclirati, ne da bi pri tem ogrožali delavce, njihove otroke in okoliške prebivalce.

"Ljudi je možno izobraziti o nevarnostih svinca in jih opolnomočiti, da zaščitijo sebe in svoje otroke," je poudaril. Ekonomske in družbene koristi vlaganja v zmanjševanje onesnaženosti s svincem bi lahko bile po njegovih besedah "ogromne".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.