Zdravje > Aktualno
15 ogledov

Vsako leto dva milijona novih okužb

aids, hiv Shutterstock
Brez dodatnih ukrepov cilj izkoreninjenja aidsa do leta 2030 ni dosegljiv.

Napovedi konca epidemije so bila prenagljena, v poročilu o aidsu ugotavljajo Združeni narodi. Število novih okužb v zadnjih letih sicer pada, a jih je še vedno za okoli dva milijona na leto. Ob tem opozarjajo, da je cilj ZN za izkoreninjenje aidsa do leta 2030 nedosegljiv, če se bo ta trend nadaljeval.

"Opozarjamo na resnost situacije. Ne zavedamo se pomena preprečevanja in zaščite. Če pride do nadaljnje rasti števila okužb, pandemije ne bo mogoče ustaviti. Svet mora ukrepati in sprejeti takojšne ukrepe," je dejal Michel Sidibé izvršni direktor UNAids.

Največji porast v Vzhodni Evropi in srednji Aziji

Čeprav je znanih veliko učinkovitih načinov zaščite - od izobraževanja o tveganjih, kondomov do najnovejših tablet, ki ščitijo partnerje okuženih, število okuženih v nekaterih deli sveta še vedno narašča. Od leta 2010 do 2015 se je število okužb v Vzhodni Evropi in srednji Aziji povečalo za 57 in na Karibih za devet odstotkov.

V istem obdobju se je število okužb na Bližnjem vzhodu in severni Afriki povečalo za štiri in v Latinski Ameriki za dva odstotka letno. V drugih regijah je število okužb ostalo v večji meri nespremenjeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.