Zdravje > Aktualno
469 ogledov

Vstavljali umetne kolke, ki se lomijo

Operacija kolka Profimedias
Umetni kolki so se zlomili vsaj petnajstim pacientom. Dva od celjske bolnišnice zahtevata odškodnino. Prek javnih naročil so jih kupovale tudi druge bolnišnice.

Pacienta od Splošne bolnišnice Celje zahtevata odškodnino, ker sta se jima po komaj dveh oziroma štirih letih januarja zlomili vgrajeni posebni kolčni endoprotezi, poroča Delo.

Bolnikoma sta se po vsadka ameriške družbe Wright Medical Technology zlomila med običajno hojo oziroma hojo po stopnicah.

Pacienti z možnostjo zloma niso bili seznanjeni

Pacientova odvetnica Tatjana Cimperšek je za častnik dejala, do so v celjski bolnišnici že v začetku lanskega leta bili seznanjeni s pomanjkljivostjo vgrajenih vsadkov, ko se je vgrajeni vsadek zlomil pri nekem drugem pacientu: "O neustreznosti endoprotez naj bi SB Celje obvestila proizvajalca, prav tako je SB Celje nehala vgrajevati te proteze. Drugih bolnikov, ki so jim bile vgrajene enake proteze, pa v SB Celje niso obveščali o možnosti zloma, niti jih niso pozvali na zamenjavo proteze, kar bi glede na okoliščine in seznanjenost z neustreznostjo, morali storiti. Če bi SB Celje opravila navedeno, poškodbe mojih strank ne bi bilo." je še pojasnila.  

Kolke, ki se lomijo vstaljali deset let 

Vgrajevati so jih nehali februarja lani, ker je proizvajalec med veljavnostjo zadnjega razpisa zamenjal zlitino. Ta je namreč spremenila postopek zamenjave v primeru zloma vratu proteze. Ko so zabeležili prvi zlom, so prekinili pogodbo za dobavo in proteze nehali vgrajevati.

Vsadke so vgrajevali tudi v nekaterih drugih slovenskih bolnišnicah

Endoproteze te vrste so uporabljali tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer so do danes zabeležili sedem zlomov. Specialist ortoped iz UKC Maribor Samo K. Fokter je zaradi zlomov vsadkov, ki jih spremlja že nekaj let in je na to temo tudi avtor več strokovnih člankov, zelo kritičen.

Po podatkih Dela so poleg Celja in Maribora te vsadke vstavljali tudi na Ptuju in v Valdoltri, na ljubljanski ortopedski kliniki pa so zapisali, da jih ne vgrajujejo. Katerim bolnišnicam so dobavili sporne vsadke, v podjetju Mark Medical iz Sežane ne odgovarjajo, še poroča časnik.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • pikijakob 20:49 25.julij 2016.

    Častnik? Časnik? Ful ste pismeni...

  • maresem 18:14 25.julij 2016.

    Ja, za navadne siromake je vse dobro.... za lopovsko in skorumpirano bando so pa že poskrbeli, da so dobili boljšo robo. SLOmafija.