Zdravje > Aktualno
3066 ogledov

Vzrok, na katerega niste pomislili

Podočnjaki Profimedias
Največkrat je kriva utrujenost, ki pa ni edini vzrok.

Črni kolobarji pod očmi so običajno povezani utrujenostjo, nejvečkrat po neprespani noči, vendar strokovnjaki opozarjajo še na druge vzroke, na katere se izplača biti pozoren.

Zamašen nos in alergije

Alergijska reakcija sproži histamin, kemično snov, ki povzroča širjenje krvnih žil, alergijske reakcije kot so srbenje, kihanje, težko dihanje in otekanje, pa stanje samo še poslabšajo.

Vzrok za temne kolobarje in otekle oči je tudi zamašen nos. Zamašene dihalne poti namreč preprečujejo pretok krvi v žilah okoli oči, za Everyday health

pojasnjuje imunolog Kris G. McGrath z ameriške univerze Northwestern, ki ob tem predlaga redno izpiranje s fiziološko raztopino. Ta bo pomagala tudi pri alergijah in črni podočnjaki bodo izginili.

Drugi vzroki 

Če ima že kdo od vaših bližnjih podočnjake, je možnost, da jih boste imeli tudi vi, toliko večja. Tankost in prosojnost kože pod očmi, skozi katero so bolj vidne vene, je namreč lahko dedna.

Podočnjaki se pogosteje pojavljajo pri osebah, ki imajo oči nameščene globlje v jamicah v lobanjski kosti.

Slaba prehrana, ki povzroči pomanjkanje železa, vitamina K, antioksidantov in drugih pomembnih hranilnih sredstev v telesu, vse to povzroča obledelosti kože pod očmi in povzroči njeno večjo prosojnost.

Koža pod očmi lahko pobledi tudi zaradi hormonskega neravnovesja, na primer med nosečnostjo, menstruacijo in menopavzo.

Seveda so tukaj še leta. Starejša je koža, bolj izsušena in zgubana postaja in takšna daje vtis podočnjakov.

Nepravilno delovanje ledvic povzroča zbiranje pigmenta melamina pod kožo okoli oči, zato so podočnjaki lahko znak okvare ledvic.

Podočnjaki se pojavljajo pri nekaterih ljudeh in sicer kot jutranja zabuhlost. Ta nastane zaradi ležanja, saj se v tem položaju krvni obtok prerazporedi v zgornje dele telesa.

Kako skriti podočnjake?

Podočnjake je težko skriti s še tako dobrim pudrom ali korektorjem, pa vendar jih lahko zmanjšate z nekaj sestavinami iz domače kuhinje.

Strokovnjaki svetujejo se naučite spati z glavo na blazini, ki je malo privzdignjena. Tako se bo v podočnjakih zadrževalo manj tekočine in spremembe bodo hitro vidne. Drugi način je seveda sprememba prehrane. Izogibajte se slani hrani – sol namreč zadržuje vodo.

Domače sestavine, ki delujejo 

Ohlajene kumare 

Kumare vsebujejo veliko antioksidantov, ki pomagajo pri rdečici, oteklinah in razdraženi koži. Ohlajeno kumaro narežite na tanke rezine in jih položite na oči. Pustite stati 30 minut, koža bo osvežena in pomlajena.

Svež ohlajeni krompir

Namesto kumare lahko uporabite tudi svež krompir. Postopek je enak kot pri kumari, le da krompir ostane dlje časa hladen in vsebuje sestavine, ki pomagajo pri odstranitvi temnih kolobarjev.

Beljaki

Beljake ločite od rumenjakov in jih dobro premešajte, da masa postane puhasta in čvrsta. S prsti jo vtrite v podočnjake in počakajte 15 minut. Beljaki negujejo kožo in stimulirajo cirkulacijo ter zmanjšujejo vnetja.

Zeleni ali črni čaj

Vrečke s čajem so še eno zelo priljubljeno domače sredstvo proti podočnjakom. Oba čaja vsebujeta kofein, ki zoži majhne krvne žile v koži okoli oči. Vrečke položite v vrelo vodo in počakajte, da se ohladijo. Položite jih na oči in pustite delovati približno 15 minut.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.