Zdravje > Aktualno
184 ogledov

Vzrok za zaspanost tudi diabetes

Spanje daljinec Profimedias
Pogosto in predolgo dremate čez dan? Mogoče bo treba k zdravniku.

Povezavo med spanjem in sladkorno boleznijo so odkrili britanski znanstveniki in jo predstavili na nedavnem srečanju Evropskega združenja za preučevanje sladkorne bolezni v Münchnu.

Študija Univerze v Tokiu,  ki je zajela več kot tristo tisoč ljudi je pokazala, da spanje več kot uro na dan prinaša 45 odstotkov večje tveganje za sladkorno bolezen tipa dve. Blagodejni popoldanski počitek, ki pa ne sme trajati manj kot štirideset minut, tukaj ne šteje, saj v tem primeru niso odkrili povezave.

Dolgo spanje čez dan znanstveniki pripisujejo slabemu nočnemu spancu, ki ga lahko povzroči tudi apneja med spanjem oziroma motnja dihanja.

Bolniki s to boleznijo med spanjem pogosto prenehajo dihati (najpogosteje med smrčanjem.) Dalj časa kot ta zapora traja, manj kisika je na voljo za organizem in oseba se za trenutek prebudi, običajno globoko zajame zrak in zasmrči ter takoj ponovno zaspi. Teh kratkih prebujen se niti ne zaveda, čeprav močno porušijo kakovost spanca in povzročajo prekomerno zaspanost in ostale težave naslednje jutro in seveda čez dan.

Če se bolezni ne zdravi, se poveča verjetnost možganske kapi, srčnega infarkta in drugih presnovnih motenj  ter očitno tudi diabetesa tipa dve. 

Dolgo dremanje čez dan torej nikakor ne koristi, za razliko od kratkega dremeža, ki povečuje budnost in motorične sposobnosti.

Prav verjetno je, da ljudje, ki čez dan čutijo potrebo spanju, zbolevajo za zgodnjo fazo diabetesa dve, navaja BBC.

Preberite še: 

Šestminutni spanec bolj učinkovit od kave   

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.