Zdravje > Aktualno
94 ogledov

WHO podprla profilaktično zdravljenje hiva

aids hiv Shutterstock
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo objavila nove smernice glede virusa hiv oziroma aidsa, v katerih je priporočila preventivno terapijo z antiretrovirusnimi zdravili pri tistih, ki so redno izpostavljeni občutnemu tveganju za okužbo s hivom.

Profilaktično zdravljenje bi moralo biti kot dodatna preventivna izbira na voljo posameznikom z visokim tveganjem za okužbo s hivom, skupaj s svetovanjem ter dostopom do kondomov in varnega injekcijskega materiala, je priporočila WHO.

Med posameznike, pri katerih velja redno občutno tveganje za okužbo s hivom, je WHO uvrstila določene skupine moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, transeksualne ženske ter heteroseksualne ženske in moške, ki imajo spolne partnerje z nediagnosticirano ali nezdravljeno okužbo s hivom. S povišanim tveganjem za okužbo s hivom se soočajo tudi nekateri spolni delavci.

Nove smernice rezultat novih ugotovitev

WHO je tokrat prvič podprla tako široko profilaktično rabo antiretrovirusnih zdravil. Hkrati je poudarila, da bi morali ljudje, pri katerih je testiranje pokazalo okužbo s hivom, takoj začeti s terapijo, medtem ko je v preteklih smernicah v določenih primerih pozivala k odlaganju terapije.

Kot so pojasnili, so revidirane smernice rezultat nedavnih ugotovitev kliničnih študij. Z novimi priporočil se je število ljudi, pri katerih je uporaba antiretrovirusnih zdravil upravičena, povečalo z 28 milijonov na vseh 37 milijonov ljudi, ki po vsem svetu živijo s hivom.

Po začasnih ocenah programa ZN za boj proti hivu in aidsu UNAIDS bi lahko občutna razširitev antiretrovirusne terapije, če bi se jo pravilno uporabljalo, do leta 2030 preprečila 21 milijonov z aidsom povezanih smrti in 28 milijonov novih infekcij. "Vsakdo, ki živi s hivom, ima pravico do terapije, ki rešuje življenje," je poudaril vodja UNAIDS Michel Sidibe.

Kot je ocenil, so nove smernice zelo pomemben korak k zagotavljanju tega, da bodo imeli vsi ljudje, ki živijo s hivom, takojšnji dostop do antiretrovirusne terapije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.