Zdravje > Aktualno
471 ogledov

WHO: Trditve iz ZDA so špekulacija

Profimedia
WHO: ZDA niso podale dokazov, da koronavirus izvira iz laboratorija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da ZDA niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer konec preteklega tedna zatrdil, da imajo veliko dokazov, ki kažejo na to.

"Od ameriške vlade nismo prejeli nobenih podatkov ali specifičnih dokazov v povezavi z domnevnim izvorom virusa - zato to za nas ostaja špekulacija," je povedal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Dodal je, da bi zelo radi prejeli kakršno koli informacijo, ki kaže na izvor virusa. "Če so podatki in dokazi dostopni, potem se bo morala vlada ZDA odločiti, ali in kdaj jih bo lahko delila. Je pa za WHO težko delovati v informacijskem vakuumu," je poudaril Ryan.

Strokovnjakinja WHO Maria Van Kerkhove je ob tem poudarila, da so znanstveniki preučili že 15.000 celih genomov virusa, in "glede na vse dokaze, ki smo jih videli, je ta virus naravnega izvora".

Tudi direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v ponedeljek dejal, da "znanstveni dokazi trenutno močno kažejo na to, da koronavirus ni bil umetno ali namerno prirejen". Vse glede postopnega razvoja skozi čas kaže na to, da se je razvil v naravi in preskakoval med vrstami, je dodal.

Kitajska prikrivala

Obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva trdi, da je Kitajska prikrivala resnost izbruha koronavirusa. Poročilo, o katerem poročajo ameriški mediji, je bilo izdano 1. maja. V njem menda piše, da ameriški uradniki verjamejo, da je kitajska vlada namerno prikrila pred svetom, kako resna nevarnost je novi koronavirus, da si poveča zaloge zdravstvenega materiala. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo pa je v nedeljo ponovil, da je Kitajska odgovorna za širjenje bolezni po svetu in bo morala odgovarjati.

Analiza ministrstva za domovinsko varnost ZDA pravi, da je Kitajska povečala uvoz zdravstvenih zalog in zmanjšala izvoz v začetku leta, obenem pa je prikrivala, kako resen je virus.

Pompeo je v nedeljo dejal, da ni nobenega razloga za obtožbo, da bi se virus namerno širil, v isti sapi pa je dejal, da ima Kitajska zgodovino okužb in zgodovino podstandardnih laboratorijev.  Za televizijo ABC zagotovil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 14:46 05.maj 2020.

    Kdaj pa ZDA ne špekulira?????

  • Friderik1950 10:59 05.maj 2020.

    S prenosom proizvodnje čipov pred desetletji smo dali 'Pekinezerjem' vse možnosti izdelati karkoli. Že dolgo obvladujejo nano tehnologijo, objekti ene milijoninke milimetra, procesorji, modifikacije genov, modifikacije embijev, itd. Med tem so razvili piko tehnologijo, upravljanje z objekti ene milijardinke milimetra. ...prikaži veča. Zaradi svojih karakteristik(vztrajnost, pridnost, skromnost, večja možnost zaznave) so vodilni laboranti po svetu od tu do zlobne - Frankenštajn mikrobiologije ni ravno daleč.