Zdravje > Aktualno
232 ogledov

Z laserjem po modre oči

Raziskovalci upajo, da bodo tehniko lahko uporabili tudi za obnavljanje preostal Žurnal24 main
Modre oči ima le 17 odstotkov svetovne populacije. Za vse rjavooke, ki sanjajo o modri barvi, strokovnjaki s Storma Medical ponujajo rešitev. Postopek ni dokazano varen.

V kalifornijski Stroma Medical so raziskovalci razvili postopek, kjer s pomočjo laserja za vedno spremenijo barvo oči. Postopek se ponekod že uporablja, ni pa odobren s strani ZDA.

Rezultati po nekaj tednih

V Mehiki in Kostariki so barvo oči do zdaj spremenili 37-im ljudem. Omenjeni postopek uresniči sanje vsem tistim, ki si želijo rjave oči spremeniti v modre. “Tehnika temelji na načelu, da je pod rjavim očesom oko plave barve. Edina razlika med njima je tanka plast melanina, ki jo imajo rjave oči,” pojasnjuje predsednik Stroma Medical Gregg Homer. Pri postopku se laser uporablja približno 20 sekund, rezultati pa so vidni čez več tednov. “Organizem potrebuje čas, da odstrani pigment,” pojasnjuje. Trenutni podatki kažejo, da je postopek varen, se pa strokovnjaki še vedno bojijo, da bi lahko povzročil povečavo tlaka v očesu, kar lahko privede do glavkoma. Za postopek bi odšteli 5.000 dolarjev, kar je okoli 4.700 evrov. 

Komentarjev 1
  • Janez_53 09:07 14.marec 2015.

    In najdejo se bedaki, ki na kocko postavijo svoj vid zaradi "modre barve oči"!!!