Zdravje > Aktualno
6091 ogledov

Z raziskavami dokazali, zakaj je dobro jesti lubenice

Lubenica Profimedias
Poleg tega, da je to priljubljeno sadje polnega okusa in hranilnih snovi, so nove raziskave dodatno osvetlile njegovo vlogo pri izboljšanju kakovosti prehrane in zdravja srca.

V dveh najnovejših študijah so raziskovali razmerje med uživanjem lubenice in izboljšanimi prehranjevalnimi navadami pri otrocih in odraslih ter vpliv soka iz tega sadja na kardio-presnovno zdravje, poroča SciTechDaily.

Študija, objavljena v reviji Nutrients, navaja, da lahko lubenica izboljša absorpcijo hranil in splošno prehransko kakovost pri otrocih in odraslih. Ta raziskava temelji na analizi podatkov in je pokazala, da je bila splošna kakovost prehrane bistveno boljša pri ljudeh, ki so uživali lubenico.

Glede na študijo so uživalci lubenic imeli večji vnos prehranskih vlaknin, magnezija, kalija, vitamina C in vitamina A ter likopena in drugih karotenoidov ter nižji vnos dodanih sladkorjev in skupnih nasičenih maščobnih kislin. Avtorica raziskave Kristen Fulgoni bo rezultate predstavila na letnem srečanju Ameriškega združenja za prehrano, ki bo od 22. do 25. julija v Bostonu, poroča portal. 

Bolezni srca

Skupaj s to študijo je bila objavljena še ena, ki temelji na prejšnji in dokazuje, da sok iz lubenice ščiti delovanje ožilja med hiperglikemijo. Zlasti so opazili morebitne koristne učinke L-citrulina in L-arginina, dveh spojin, ki ju najdemo v lubenici. "Čeprav je bil vzorec majhen (18 zdravih mladih moških in žensk) in je potrebnih več raziskav, to dopolnjuje obstoječe dokaze, ki podpirajo redno uživanje lubenice za kardio-presnovno zdravje. Lubenica je bogat vir antioksidantov, vitamina C in likopena, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni srca," je dejal Jack Losso s šole za prehrano in živilske vede univerze v Louisiani.

V prehranskih smernicah za Američane priporočajo 1,5 do 2,5 skodelice sadja na dan in trenutno odrasli in otroci v ZDA tega cilja ne dosegajo. Vsak dan zaužijejo le približno polovico priporočene količine sadja. Poleg omenjenih prednosti je lubenica tudi odličen način za hidracijo, poleg tega pa ima le 80 kalorij na dve skodelici.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Kmodri 13:52 17.julij 2023.

    Zdravilna učinkovina lubenice je že dolgo znan! Predvsem za ledvica!