Zdravje > Aktualno
2078 ogledov

14 mrtvih: Je bila kriva soja?

Profimedia
Imeli težave z dihanjem, tožili pa so tudi zaradi pekočega občutka v nosu ter srbečih oči in grla.

V mestu Karači na jugu Pakistana je v zadnjih štirih dneh iz še nepojasnjenih razlogov umrlo najmanj 14 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti, ki preiskujejo, ali bi bil za to lahko kriv sojin prah. Skrivnostne smrti so sicer v zadnjih dneh sprožile špekulacije o poškodbi jedrskega reaktorja v mestu ter povzročile paniko.

Od nedelje so hospitalizirali več kot 200 prebivalcev z območja pristaniškega predela mesta Kemari, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil predstavnik tamkajšnje lokalne vlade. Imeli naj bi težave z dihanjem, tožili pa so tudi zaradi pekočega občutka v nosu ter srbečih oči in grla.

Pakistanski mednarodni center za kemijske in biološke znanosti je kot možen vzrok za težave navedel sojin prah. Jedrski znanstvenik Ata ur Rahman je ob tem za tamkajšnjo televizijo Geo dejal, dako nkretnih dokazvo o tem ni. 

Minister za pomorstvo je sicer dejal, da so v pristanišču raztovarjali ladjo s sojo, uvoženo iz ZDA. Raztovarjanje pa so zaradi vse večje panike med ljudmi ustavili.

Sojin prah lahko povzroči hude alergijske reakcije in je lahko usoden za ljudi, ki imajo težave z dihali, je potrdil zdravnik v mestni bolnišnici Semin Džamali, ki je sprejel večino pacientov, še poroča dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 16:16 19.februar 2020.

    Na strupe je vsak alergičen. V ZDA je ni soje, ki ne bi bila špricana z glifosatom.