Zdravje > Aktualno
570 ogledov

Za odstranitev klopa skoraj 50 evrov

klop EPA
Zdravstvene službe klopa odstranijo samoplačniško, za ceno med sedmimi in 48 evri. Izjema, ko storitev plača zavarovalnica, je neobičajno mesto tujka, kot je veka na očesu ali spolovilo.

"To visi že celo poletje na urgenci UKC Ljubljana," pravi avtor spodnje fotografije, objavljene na spletnem omrežju Facebook in ob tem hudomušno pripomni, da je on pripravljen storitev opraviti za deset evrov.

V Zdravstvenem domu pojasnjujejo, da je odstranjevanje klopov tudi pri njih samoplačniško in skupaj s pregledom znaša 48 evrov.

"Odstranjevanje klopov sicer ni stvar zdravstvene službe, enako kot npr. odstranjevanje uši," pojasnjujejo pri ZD Ljubljana. "Vendar se vseeno pogosto zgodi, da pacienti, še posebej otroci, pridejo v nujno medicinsko pomoč za odstranitev klopa. Danes namreč ljudje pogosto mislijo, da mora prav vsako motnjo pregledati in ukrepati zdravnik."

Dodajajo, da so ljudje preslabo obveščeni, da lahko klopa odstranijo sami ter da se lahko zatrga tudi pri zdravniku.

Na boreliozo ni mogoče posumiti ob piku

"To ni nič hudega, saj bo telo tipalko samo odstranilo, kot odstrani manjše bodice in tujke," pojasnjujejo pri ZD Ljubljana. "Prav tako niso osveščeni, da preventivno ne dajemo nobenih antibiotikov, da borelioze ni mogoče diagnosticirati ali sploh sumiti nanjo v dnevu ali dveh po piku, da se tudi meningitis razvije po tednu, dveh ali več."

Tudi na stroške zavarovalnice

Zdravnik se sicer lahko tudi odloči, da klope, ki so na manj pogostih, nenavadnih mestih, odstrani na stroške ZZZS. "To so tujki na očesnem robu (na robu veke), na spolovilu," še razlagajo pri ZD Ljubljana. "Druge tujke pa lahko ljudje odstranjujejo sami."

Iz cenikov je razvidno, da storitev odstranitve klopov zdravstvenih domovih različno zaračunavajo. V Trebnjem recimo stane 15 evrov, enako v Šentjurju, v Sežani deset, v Idriji ali na Vrhniki pa 7,80 oz. 15,60 evra, odvisno ali pridete čez dan ali ponoči, v Ljubljani pa, kot rečeno, celo do 48 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zdrej 16:27 25.september 2016.

    Ni čudno da gre vse v franže, če pa še doktorji zavarovalnicam navija cen za postopek, ki ima realen strošek do max 5€. No to skoraj lahko prevedemo na druge zdravstvene storitve.

  • smejka 07:48 25.september 2016.

    V Ljubljani so vsi "paraziti " dražji, posledično tudi odstranjevanje.Klopi so vendarle najcenejši.In tistega, ki odstraniš, se ne vrne nikoli več. Parazitov na Šubičevi 4 v Ljubljani je skoraj nemogoče odstraniti in stroški so enormni.

  • vseimam 20:58 24.september 2016.

    Nič čudnega, da Klinični center prikazuje izgubo, če je že za tako enostaven poseg taka cena.