Zdravje > Aktualno
390 ogledov

Za operacijo kile dve leti

bolnišnica Saša Despot
Pred naročilom na zdravstveno storitev preverite, kako dolgo bi čakali v kakšnem drugem slovenskem kraju. Razlike so velike.

“Opozarjamo na dolge čakalne dobe pri artoplastiki kolena s povprečno čakalno dobo 467 dni, pri ortopedski operaciji rame s povprečno čakalno dobo 401 dan, na artoplastiko kolka s povprečno čakalno dobo 395 dni,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V mesečenem poročilu o čakalnih dobah v septembru sicer ugotavljajo, da je najdaljša čakalna doba spoštovana, saj je za določeno zdravstveno storitev vsaj pri enem izvajalcu možno najti čakalno dobo, ki je znotraj postavljenih meja.

Preverite čakalno dobo

Razlike med čakalnimi dobami med posameznimi izvajalci so namreč zelo velike. Zato pred naročilom na določeno zdravstveno storitev preverite čakalne dobe tudi v drugih slovenskih krajih.  Za obisk v revmatološki ambulanti bi septembra največ čakali za obisk v Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto in sicer 635 dni. Najmanj pa za obisk v SB Celje in sicer 180 dni. Čakalna doba za ambulanto za maksilofacialno kirurgijo je v UKC Ljubljana 263 dni, pri specialistu Borutu Stošku sploh ni čakalne dobe. Za urološko ambulanto bi v SB Izola čakali 540 dni, v Železniškem zdravstvenem domu pa le deset dni. Za psihiatrično ambulanto bi pri specialistu Petru Kapšu čakali 290 dni, za obisk v Psihiatrični bolnišnici Vojnik pa nič.

Med zdravstvenimi storitvami bi septembra najdlje čakali na artroplastiko kolena v SB Jesenice in sicer 900 dni. V SB Slovenj Gradec bi na isto storitev čakali le 80 dni. Za ortopedsko operacijo rame bi v Valdoltri čakali 640 dni, pri Artrosu le 20 dni. V SB Jesenice bi dolgo čakali tudi na artroplastiko kolka in sicer kar 850 dni, v SB Slovenj Gradec pa 137 dni. V SB Novo mesto bi zelo dolgo čakali na operacijo krčnih žil in sicer kar 591 dni. Morda bi se bilo zato pametneje odpeljati v UKC Maribor, kjer čakalne dobe sploh ni bilo. Velike razlike so tudi pri operaciji kile, v SB Jesenice bi odrasli čakali kar 720 dni, v SB Brežice ni bilo čakalne dobe. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.