Zdravje > Aktualno
668 ogledov

Za potovanje v BiH je dovolj le kartica

potovanje, pot, par, kovček Shutterstock
Obrazci SI/BIH 3 niso več potrebni, za odhod v Bosno in Hercegovino po novem potrebujemo kartico zdravstvenega zavarovanja.

Z začetkom letošnjega leta je začela evropska kartica zdravstvenega zavarovanja veljati tudi v Bosni in Hercegovini, so sporočili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Tako v Bosno in Hercegovino ne bo treba več nositi papirnatega obrazca, ki je veljalo kot potrdilo o pravici do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem.

Za začasno bivanje

“Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tako od 1. januarja 2016 dalje zavarovanim osebam, v primeru začasnega bivanja v državah članicah EU, EGP in Švici, ter v Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji ter Srbiji, izdaja le eno listino, in sicer evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja,” pojasnjujejo.

Po 1. januarju 2016 se v Bosni in Hercegovini lahko uporabljajo, vse do izteka veljavnosti, tako obrazci SI/BIH 3 kot tudi  evropske kartice izdane pred 1. januarjem 2016.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko zavarovane osebe naročijo na spletni strani ZZZS  www.zzzs.si ali s poslanim SMS sporočilom na telefonsko številko 031 771 009. Navodilo za naročanje s SMS sporočilom se nahaja na spletni strani ZZZS: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/zav_tujina/listine_tujina/

Naročilo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja je brezplačno, zavarovane osebe pa kartico dobijo po pošti, na naslov v Sloveniji, v štirih delovnih dneh.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:04 05.januar 2016.

    Pozabili so napisat, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije le nujno zdravljenje. Za vse ostalo si je potrebno urediti še prostovoljno pri eni izmed zavarovalnic.