Zdravje > Aktualno
128945 ogledov

Za to pravico (morda) ne veste, zato podrezajte zdravnika

Zdravnik Reuters
Slovenci neizmerno cenimo svoje zdravje. Čeprav ga na lestvici vrednot večina postavi na prvo mesto, mu kot kaže ne posvečamo dovolj pozornosti. Večina jih verjetno sploh ne ve za pravico do preventivnega pregleda pri osebnem zdravniku na vsakih pet let.

Se udeležujete preventivnih zdravstvenih pregledov? Na osnovi podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS) bolj malo, čeprav smo iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičeni tudi do splošnih preventivnih pregledov pri družinskem zdravniku. To je naša pravica, odraslim pripada na vsakih pet let, ogroženim za razvoj kroničnih bolezni in kroničnim bolnikom pa enkrat ne leto. Zato kar podrezajte svojega zdravnika. 

 Ste vedeli, da ima odrasla zavarovana oseba tudi npr. pravico do letnega pregleda na lastno zahtevo pri svojemu osebnemu zobozdravniku?

Glavni namen preventivnih zdravstvenih pregledov je zmanjšati zgodnjo umrljivost, obolevnost in invalidnost predvsem na račun pogostih bolezni kot so srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen tipa 2, kronična obstruktivna pljučna bolezen, hipertenzija, debelost, depresija, osteoporoza.

V posebnem pravilniku ministrstva za zdravje (Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni) piše, da so cilji tega pograma "odkrivanje vedenjske, biološke in psihosocialne dejavnike tveganja za razvoj najpogostejših bolezni, izboljšati duševno zdravje, opolnomočiti osebe pri skrbi za lastno zdravje in izboljšati kakovost življenja."

Kriva tudi epidemija covida-19

V letu 2020, ki ga je v veliki meri zaznamovala epidemija covida, je bilo v zdravstvenem varstvu na primarni ravni med celotno populacijo opravljenih 1.113.847 preventivnih obiskov in 5.859.107 kurativnih obiskov. Leta 2020 je v primerjavi z letom 2019 skupno število vseh obiskov upadlo za 22 odstotkov. "Padec je verjetno posledica epidemije covida-19," so zapisali pri NIJZ. 

Sicer so kurativni pregledi namenjeni pregledu bolnika in zdravljenju bolezni, če je potrebno napotiti v laboratorij za diagnostične preiskave, k ustreznemu specialistu ali v bolnišnico.

Mnogi bolniki so v teh razmerah za obisk osebnega zdravnika klicali tudi več desetkrat na dan, nekateri v zadnjih dveh sploh niso prišli v stik z njim. Do osebnih zdravnikov so prihajali le tisti huje bolni, mnogi so zaradi razmer čakali na boljše čase in posledice so že tu. Na to, kaj bo čez nekaj let, ne smemo niti pomisliti. Spomnimo na opozorila zdravnikov o upadanju diagnoz raka, ki ga seveda ni manj, nasprotno, raka je iz leta v leto več. 

Zdravje cenimo, še vedno pa mu posvečamo premalo pozornosti

Slovenci neizmerno cenimo svoje zdravje. Čeprav ga na lestvici vrednot večina postavi na prvo mesto, mu kot kaže ne posvečamo dovolj pozornosti. Večina jih verjetno niti ne ne ve za pravico do preventivnega pregleda na vsakih pet let. Ste vedeli, da ima odrasla zavarovana oseba tudi npr. pravico do letnega pregleda na lastno zahtevo pri svojemu osebnemu zobozdravniku?

 Leta 2019 je zavarovalnica za preventive namenila 746 tisoč evrov, 2020 le  še 484 tisoč. 

V pravilniku ministrstva so preventivni pregledi namenjeni ohranjanju zdravja, pravočasnemu odkrivanju tveganja za razvoj kroničnih bolezni, še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni oziroma pravočasnemu odkrivanju morebiti že prisotnih kroničnih bolezni. Glede na to, da jih za to pravico še vedno veliko tega ne ve, da je bilo v času covida preventivi namenjene manj pozornosti, bi nas moralo precej skrbeti. Podatki, ki so nam jih poslali iz ZZZS so precej zgovorni. 

Če je ZZZS za varstvo odraslih v splošnih ambulantah v letu 2019 namenila 35 milijonov evrov, jih je leta 2020 za pet milijov evrov več, verjetno na račun kurativnih obiskov, preventivnih je bilo glede na izplačila bistveno manj. Leta 2019 je zavarovalnica v ta namen namenila 746 tisoč evrov, leta 2020 pa le še 484 tisoč. 

vanda.levstik@styiria.media.si

Komentarjev 7
  • Patricia_Collier 11:59 12.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Ender3 14:10 09.april 2022.

    Podrezaj zdravnika za izdajo kovid potrdila, pa ni pravne podlage. Se nem delajo norca, al kaj? https://www.rtvslo.si/slovenija/parlamentarne-volitve-2022/zdravniska-zbornica-za-izdajo-zdravniskih-potrdil-bolnim-volivcem-ni-pravne-podlage/618880

  • Pepe007 12:55 09.april 2022.

    Kot običajno, so se prvi izlajali dežurni jamrači. Za zdravje mora biti najprej sposoben vsak sam skrbeti. Potem pa tisti redki obiski pri zdravniku niso problem in rešijo, kar se ostalega rešiti da. Večina resnih bolezni je neozdravljivih, da se ...prikaži več pa živeti, če je pacient razumen.