Zdravje > Aktualno
121 ogledov

Za vse, ki vas je strah injekcije

injekcija vbrizganje Shutterstock
Španske raziskovalce je zanimalo, ali lahko z zadrževanjem diha vplivamo na občutek bolečine.

Vas je strah injekcije? Pred samim pikov globoko vdihnite zrak in ga zadžite. Tako bo bolečina znosnejša, pravi raziskava španskih raziskovalcev iz Univerze iz Jaena.

Ko zadržujemo zrak, se dvigne krvni tlak in telo sproži naraven mehanizem za znižanje pritiska. Senzorji, ki zaznajo dvig krvnega tlaka, pošiljajo možganom signale, naj ga zniža. Ti signali pa sprožijo tudi mehanizem, s katerim možgani trenutno “zmedejo” živčni sistem in smo zaradi tega manj občutljivi. Tako lahko pojasnimo tudi nekatere ugotovitve preteklih raziskav, da imajo osebe z visokim krvnim tlakom praviloma tudi višji prag bolečine.

Le za pol točke

V raziskavi so analizirali oceno bolečine 38-ih ljudi, ki so jim za pet sekund tiščali nohte. Če so zadrževali dih, je bila ocena bolečine pri lestvici od ena do deset, v povprečju nižja za pol točke. V povprečju so bolečino namesto 5,5 ocenili s 5. Avtor raziskave Gustavo Reyes del Paso meni, da je to naraven odziv človeka na pričakovanje neke bolečine. Je pa treba vdih po njegovih besedah zadržati pred samim pojavom bolečine, saj je ob sami bolečini to že prepozno.

“Lahko bi ljudem svetovali, da v primeru akutne bolečine zadržijo sapo,” komentira Richard Chapman iz Univerze v Utahu. Dodaja pa, da lahko zadrževanje diha tudi poslabša nekatera bolečinska stanja, saj se ob tem napnejo mišice. “Učinek zadrževanja zraka bi bil lahko pomembna pomoč, ampak bi za klinično uporabo moral biti  njegov učinek večji,” pa ocenjuje Anne Murphy iz Georgia State University.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.